Vi borde köpa bananer från Somalia

I veckan arrangerades ett möte i Kista om hur den somaliska diasporan kan bidra till utvecklingen av Somalia. Jag kommer att återkomma till detta i en artikel i NA så småningom. Men en replik från mötet i Kista var: Det borde finnas bananer från Afgoi på Ica. Afgoi är en mindre ort en bit utanför Mogadishu. Det var länge sedan jag var där. Men jag har smakat på bananerna.

Förutom att somaliska bananer är godare och sötare än de bananer vi kan köpa i dag, så finns det en annan poäng med just den repliken. Bistånd kan i och för sig ha en betydelse för till exempel hälsa och utbildning. Men det är handel och investeringar som har skapat tillväxt och minskad fattigdom i Asien de senaste årtiondena. Och det är handel som nu leder till att flera länder i Afrika toppar tillväxtligan.

Så ett självklart mål måste vara att få igång ett kommersiellt handelsutbyte. Varje litet steg i den riktningen är värdefullt. Det handlar inte bara om välfärd för somalier. Det handlar också om global säkerhet.

Säkerheten inne i Somalia är naturligtvis ett bekymmer, för en affärsman som reser dit (då menar jag främst det område som kontrolleras av regeringen i Mogadishu). Det är i hög grad den somaliska diasporan som engagerar sig, knappast några stora privata investerare från Europa eller Nordamerika. Men det kommer investerare från exempelvis Turkiet och länder i Mellanöstern. Och de är knappast mindre angelägna om sin egen säkerhet.

Nu läser jag att Somalia står i kö för medlemskap i handelsorganisationen WTO. Det är ett steg framåt. Och sedan tidigare gäller ett EU-direktiv som ger de fattigaste länderna fri tillgång till EU:s marknad. Lägg därtill att Somalia är det ultimata skatteparadiset. Här arbetar de flesta utan att betala någon skatt alls.

Så när kan vi ta de första stegen mot ett större handelsutbyte mellan Somalia och Sverige? Somaliska bananer på Ica vore bra både för Somalia och Sverige!

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *