Tidningen Forbes pekar ut somalier som bland de mest företagsamma i Afrika

Den amerikanska finanstidningen Forbes pekar ut somalier som ett av Afrikas mest företagsamma folk – och listar fem framgångsrika somaliska entreprenörer.

Jag skulle kunna lägga till att nomadkulturen kan bidra till denna företagaranda. Nomadkulturen formar en individualism. Det är ditt ansvar att sköta familjens tamdjur. Det är du som ska gå med djuren och se till så att de får sitt vatten. Redan som barn kan du få ansvar för att gå miltals med familjens kameler. Även för de somalier som flyttat till städerna är nomadkulturen levande. Så sent som på 70-talet levde en majoritet av befolkningen på landsbygden.

Här finns också klansystemet, som är ett brett familjeband. Klansystemet är i och för sig kollektivistiskt. I sin mest förödande form så blev klanerna de skiljelinjer som skapades i inbördeskriget som bröt ut efter diktatorn Siad Barres fall. Men klansystemet kan också främja företagsamhet. Tio personer samlar gemensamt in en summa pengar. Först får person ett chansen att starta en verksamhet för dessa pengar, därefter person nummer två och så vidare. Det är en modell som inte minst bidragit till företagande bland somaliska kvinnor.

Här är de fem framgångsrika enteprenörer som beskrivs av tidskriften Forbes:

Abdirashid Duale skapade finansföretaget Dahabshiil, ett företag som bland annat sysslar med remitteringar till Somalia. Dahabshiil har även representanter i Örebro. Företaget har sitt högkvarter i Dubai. Företaget äger även Somtel, en av mobiloperatörerna i Somalia. Företaget bidrar också till återuppbyggnaden av Somalia genom att till exempel bygga fastigheter.

Abdirizak Ido grundade Nationlink Telecom, ett av de största telekomföretagen i Somalia, med 700 000 kunder. Företaget erbjuder mobiltelefoni, fast telefoni, internet, med mera.

Mohamed Abshir Abdi grundade Hafun Fishing Company som handlar med bland annat hummer, fryst fisk och torkat hajkött. Fiske är en av de stora utvecklingsmöjligheterna i Somalia.  Ett av problemen är utländska tjuvfiskare.

Ismail Ahmed grundade WorldRemit, ett Londonbaserat företag för remitteringar.

Amina Moghe Hersi är den enda kvinnan på Forbes lista över de fem mest framgångsrika somaliska entreprenörerna. Hennes föräldrar var nomader som flyttade till Kenya (i Kenya finns en stor somalisk minoritet), där hon föddes. Familjen flyttade sedan till Uganda där Amina och mamman gemensamt startade en affärsrörelse. Amina Moghe Hersi äger nu en affärsgalleria, ett hotell och en sockerindustri.

Artikeln i Forbes kan du läsa här.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *