Val i det friaste landet på Afrikas horn – men läget är känsligt

Kvinnor i Somaliland firar landet självständighetsdag. Den 13 november är det val i Somaliland. Det är det enda landet på Afrikas horn där det hålls något så när fria val. AP Photo/Barkhad Dahir).

Nu går jag in på ett känsligt ämne. Somaliland och Somalia. Efter att Siad Barres diktatur fallit samman i Somalia år 1991 passade den norra delen av landet, Somaliland, på att förklara sig självständigt.

En olaglig självständighetsförklaring, anser regeringen i Mogadishu. Men samtidigt: Somaliland är sannolikt det bäst fungerande landet på Afrikas horn. Enligt amerikanska Freedom house är Somaliland ”delvis fritt”. Det finns alltså fortfarande mycket att göra när det gäller exempelvis journalisters frihet. Och Freedom house ser en ökad tendens att kritiska journalister fängslas. Men samtidigt: Det hålls val. Det sker fredliga maktskiften. Medborgarna har verkliga alternativ att välja mellan. Och den 13 november är det dags igen. Ett val som skjutits upp flera gånger, bland annat på grund av den svåra torkan.

De omgivande länderna Etiopien, Djibouti, Eritrea och Somalia får alla betyget ”icke fritt” av Freedom house.

Bland annat görs nu upp planerna för att för första gången någonsin arrangera en tv-sänd debatt mellan de tre presidentkandidaterna i Somaliland. En opinionsundersökning från i somras antydde att Waddani-partiet skulle vinna. Då skulle Abdirahman Mohamed Abdillahi kunna bli landets president. Han säger att hans parti, Waddani, inspirerats av europeiska socialdemokratera. Han har själv bott i Finland och talar finska.

Somalilands självständighet må vara omstridd. Men den ansedda organisationen International Crisic Group, som bland annat Carl Bildt är engagerad i, skrev i en rapport för två år sedan att stabiliteten i  Somaliland är vital, med tanke på den bräckliga situationen för regeringen i  Somalia – låt vara att det har skett framsteg i Somalia sedan dess.

Så här skrev International Crisis Group 2015: ”Given the continued fragility of the Somalia Federal Government (SFG), which still rejects its former northern region’s independence claims, and civil war across the Gulf of Aden in Yemen, Somaliland’s continued stability is vital. ”

Både Somaliland och Somalia har dessutom dragits in i den dragkamp som nu pågår med Qatar på den ena sidan och Saudiarabien och Förenade arabemiraten på den andra. Den nye somaliske presidenten (då talar jag alltså om presidenten i Mogadishu) Mohamed Abdullahi Mohamed har bestämt sig för att hålla en strikt neutral hållning, trots försök från Saudiarabien att med pengar locka över honom. Somaliland, däremot, har tecknat ett avtal som ger Förenade Arabemiraten rätt att bygga en militärbas i hamnstaden Berbera. För övrigt i samma hamn där Sovjetunionen hade en militärbas under den gamle diktatorn Siad Barres första år vid makten.

Oppositionspartiet Waddani motsätter sig den nära kopplingen mellan Förenade Arabemiraten och Somaliland. När jag träffade Abdirahman Mohamed Abdillahi i våras uttryckte han farhågan att det lilla och fredliga Somaliland skulle trasslas in i striderna som pågår i Jemen, på grund av de nära kopplingarna till Förenade Arabemiraten. Och Somaliland har sannerligen annat att tänka på.

Så utgångspunkten är att Somaliland är en liten och relativt okänd stat, som börjat utveckla demokratiska institutioner. Men när vi börjar tänka ”militärbas”, ”Förenade Arabemiraten” och ”Saudiarabien” så uppstår genast risker för att landet dras in i något större. Det var ingen tillfällighet att personer från Somaliland tidigare i år demonstrerade mot Förenade Arabemiratens ambassad i Stockholm. Militärbasen må innebära miljardinkomster för det lilla landet. Men det innebär också en säkerhetspolitisk risk.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *