Två bilder av Somalia – nattfotboll och en ny attack av Al-Shabaab.

Låt mig ge två diametralt motsatta bilder av Somalia.

På fredagen i förra veckan togs ett viktigt symboliskt steg mot normalisering i Somalias huvudstad Mogadishu. För första gången sedan 1988 arrangerades nattfotboll på den stora idrottsarenan i Mogadishu. Arenan har renoverats med hjälp av det internationella fotbollsförbundet Fifa.

Nattfotbollen i fredags var en finalmatch efter en turnering  för ungdomar i åldrarna 16 till 18 år. 15 000 personer kom för att se matchen som dessutom sändes i flera tv-kanaler.

Säkerhetsarrangemangen var omfattande på grund av hotet från terroriströrelsen Al-Shabaab. Men matchen kunde genomföras.

Resultat: Waberi slog motståndarlaget Hodon med 3-0.

Fotbollsmatchen är en mätare på läget i Somalia. Säkerheten har blivit bättre. Att det kan ordnas nattfotboll är en viktig symbol både för de 15000 som satt i publiken och för dem som tittade på matchen på tv.

Men samtidigt. På måndagen kom nyheten om att Al-Shabaab attackerat en somalisk postering i gränsområdet mellan Somalia och Kenya. Attacken inleddes med en självmordsbomb. Terrorgruppen hävdar att 24 somaliska soldater dödades. Somaliska militärer talar om tio dödades somaliska soldater och sju dödade från Al-Shabaab (Källa: Reuters)

När jag besökte Mogadishu för första gången var staden en av Afrikas säkraste. Dit är det långt. Men framsteg har skett! Och det ska vi glädjas över.

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *