Nu kan våldtäktsmäns DNA spåras i Somalia – med svensk hjälp

Somalias första forensiska laboratorium har invigts i Puntland, en självstyrande region i nordväst. Syftet är att kunna göra DNA-tester för att sätta fast våldtäktsmän. Utrustningen kommer från Sverige. Tv-inslaget ovan är från Voice of America. DNA-tester har använts även tidigare under kriminaltekniska undersökningar i Somalia. Men proven har då skickats till Sydafrika.

En tändande gnista för en omfattande debatt om våldtäkter var när en 16-årig flicka utsattes för en våldtäkt i Galdogob, nära den etiopiska gränsen, i december förra året. Ytterligare en kvinna var också med. De båda ska ha tvingats in i en bil. Kvinnogrupper i Somalia krävde att förövarna skulle ställas inför domstol. Och det väcktes dessutom en opinion i den somaliska diasporan runt om i världen. Bland annat samlades pengar in till 16-åringen. Hon blev knivhuggen och hamnade på sjukhus efter händelsen.

Här blir det också en krock mellan det traditionella systemet att skipa rättvisa och en modern rättsstat. I klansystemet finns en tradition att överhuvudena för respektive släkt försöker komma överens. Det brukar sluta med att klanen som förövaren tillhör får ”böta” i form av exempelvis ett visst antal kameler. Detta blir en form av kollektivistisk rättvisa som inte går att förena med en modern rättsstat, där individen ska ställas till svars för sina handlingar.

Laboratioriet i Puntland är ett viktigt steg mot en modernare rättsstat. Den som begår en våldtäkt kan dömas till 30 års fängelse.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *