Inför valet i Somaliland i november: Gemensamma förhållningsregler för pressen

Somaliska kvinnor står i kö för att rösta vid presidentvalet 2010. Inför valet senare höst har en kommitté utformat ett slags regelverk för hur medierna ska agera. (AP Photo/Barkhad Kaariye)

Den 13 november går Somaliland till val. Nu har en kommitte lagt fram en rad förhållningsregler för pressen.

När det gäller pressfrihet så är situationen i Somaliland kluven. Det finns en kritiskt granskande press. Men journalister kan åka in i finkan för det de rapporterar. I allmänhet släpps de efter ett par dagar.

Organisationen Reportrar utan gränser gör tyvärr inte någon särrapportering om Somaliland – utan landet bakas ihop med Somalia, alltså den del av landet som styrs från Mogadishu. Och där kläms pressen mellan en regering som långt ifrån alltid respekterar pressfriheten och terroriströrelsen Al-Shabaab. Så Reportrar Utan Gränser borde verkligen granska Somaliland separat, alldeles oavsett vad vi kan ha för uppfattning om landets självständighetsförklaring för 26 år sedan. Organisationen Freedom house betecknar Somaliland som ”delvis fritt”.

I Sverige har vi pressens opinionsnämd och etiska regler för journalister. I Somaliland har nu en kommitté lagt fram en uppförandekod för journalister inför det kommande presidentvalet. Här är några punkter:

Medierna lovar att bevaka valkampanjen på ett ”balanserat” och ”opartiskt” sätt.

De ska undvika att rapportera om den ena eller den andra kandidaten på ett ”överdrivet” sätt.

De lovar att inte publicera valpropagande dagen närmast före valet, för att väljarna i lugn och ro ska kunna bestämma sig, utan att påverkas av medierna just denna dag.

De ska så långt som möjligt skildra partierna och kandidaterna med ”deras egna ord”.

De ska respektera rätten för kandidaterna att få repliker publicerade.

De ska vara noggranna med att förlägga åsiktsmaterial till ledar- och opinionsplats.

De ska respektera källors anonymitet.

De ska inte förändra bilder eller grafik på ett sådant sätt att läsarna kan vilseledas.

Det ska bildas en mediakommitté. Det är vad jag kan se lite oklart vilka befogenheter den får. Men den ska bestå av två representanter för Somalilands journalistförbund, två företrädare från informationsministeriet, en person från Somalilands kvinnliga journalistförbund och två personer ska utses av landets nationella valkommission.

En del av reglerna känner vi igen från Spelregler för press, radio och tv i Sverige. Andra skulle vi ha svårt att svälja i Sverige, till exempel den om att politikern ska få berätta om sin politik med sina egna ord. Men går vi tillbaka till svenskt 50-tal så var mediabevakningen av makthavare även i Sverige ganska hovsam och försiktig.

Jag hoppas att det blir en bra valprocess – och att valet blir ett steg mot att Somaliland tar ytterligare några steg i demokratisk riktning. Tänk Somaliland skulle bli det första landet på Afrikas horn att få beteckningen ”Fritt land” av Freedom House. Det skulle vara ett starkt argument för till exempel ökad svensk diplomatisk närvaro i landet.

 

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *