Khat – en drog som sabbar både landets ekonomi och familjers försörjning

Khatförsäljning i Mogadishu. Drogen Khat förekommer även i Sverige. Men den skrymmande och svår att smuggla. (AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

Khat är en växt som har en effekt som liknar amfetaminets. Det är ett ”uppåttjack”. Du ser de khat-tuggande männen på att de utåtstående kinderna, när de tuggar växten. Det är ofta män som göra det.

I flera länder kring Afrikas horn är drogen laglig. Det gäller till exempel Kenya, Djibouti, Somalia och Somaliland. Både Storbritannien och Nederländerna förbjöd khat för några år sedan, vilket innebar att khat-smugglingen till Sverige fick sig en knäck.

Khat är väldigt skrymmande. Och det är höga krav på att växten ska levereras till köparen snabbt efter det att den har skördats. Så det är svårt att organisera smuggling till ett land som Sverige, speciellt om det inte finns något transitland där drogen kan hanteras lagligt. Men periodvis har khattuggandet varit ett bekymmer även i Sverige.

Jag har inte sett några studier på khat-konsumtion i Sverige. Men det finns några utländska studier. Till exempel bestämde sig den ensamstående mamman Rahma Saed Hirsi för att göra en studie om khat-konsumtion i Somalilands huvudstad Hargeisa. Hon intervjuade ett antal personer. Hon läste in sig på den litteratur som finns på drogen.

När du börjar tugga khat blir du piggare, mår bättre och det förekommer att den används som ”sexdrog”. Men sedan blir missbrukaren bakfull, trött och irriterad.

En kvinnlig deltagare i studien säger att ”sedan vårt äktenskap har vi varit som hund och katt.” Hon beskriver hur maken tar hela familjeinkomsten till khat, även om det leder till att barnen inte får någon mat. Det här är ett typiskt missbrukarbetéende. Drogen kommer före allt annat.

Men även om khat kan användas som ”sexdrog” så avtar den sexuella lusten efter en tids bruk av drogen. En av kvinnorna i studien säger att ”jag är varken gift eller ensamstående eftersom jag känner att jag inte har någon make”. Hon tillägger att enda orsaken till att hon stannar kvar i förhållandet är för barnens skull.

Och självklart påverkar detta även barnen. En pappa som tuggar khat konstaterar i studien att han brukar komma hem sent, att han sover när barnen går till skolan och att mammorna får uppfostra barnen själva.

Khatmissbruk är också en vanlig orsak till att män slår sina hustrur. Dels på grund av berusningen. Dels på grund av de konflikter det leder till när kvinnorna kräver att familjens pengar ska gå till barnen, snarare än droger.

Khat är alltså en orsak till att familjers ekonomi föröds. Men det påverkar också ett helt lands ekonomi. Både Somalia och Somaliland importerar khat. Pengar flödar alltså ut från landet. Staten i Somaliland drar in skatter på Khat-försäljningen. Men nettot kan ändå knappast bli något annat än negativt. Vissa beräkningar säger att upp till en tredjedel av Somalilands BNP kan gå åt till khat.

Khat påverkar också ekonomin på ett annat sätt. En bakfull khat-tuggare utgör knappast effektiv arbetskraft.

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *