Det börjar bli tätt med utländska militärbaser i Somalia

Turkiets generalstabschef Hulusi Akar (mitten) och Somalias premiärminister Hassan Ali Khayre, under helgens invigning av en turkisk militärbas – eller snarare en militär utbildningsanläggning (AP Photo/Farah Abdi Warsame)

USA har ett par stycken.

Förenade Arabemiraten har en.

Och nu har också Turkiet en.

Alltså militärbaser i Somalia. Den turkiska militärbasen invigdes i helgen. Egentligen är det utbildningsanläggning. Turkiska officerare ska utbilda somaliska soldater. Turkiet har en stark krigsmakt som dessutom har stridserfarenhet. Men hur ser utbildningen ut när det gäller sådant som krigets lagar och mänskliga rättigheter? Där ligger Turkiet inte direkt i framkant.

Det finns historiska band mellan Turkiet och Somalia. Bara för att nämna ett exempel: När den muslimske fältherren Ahmed Gurey, ”Ahmed den vänsterhänte”, stred mot det kristna Abessinien på 1500-talet fick han bland annat stöd av det Osmanska imperiet. Ett resultat av striderna var bland annat att Christoffer Da Gama (son till Vasco Da Gama) dödades.

Historiska paralleller är alltid vanskliga. Men om jag skulle utnämna någon till Somalias ”Gustav Vasa” så blir det Ahmed Gurey, låt vara att historiker strider om hans nationalitet.

Och Turkiet framhåller naturligtvis de historiska banden och att landet vill se till att den somaliska armén är rustad att bekämpa terrororganisationen Al Shabaab.

Men militärbaser kan lätt också bli en del av en större dragkamp. Somalia ligger strategiskt. Och om vi gör ett svep runt Afrikas horn så finner vi att Förenade Arabemiraten också är på väg att upprätta en bas i Somaliland i nordväst. Förenade arabemiratens bas i Somaliland är en omstridd fråga. Och basen upprättas i staden Berbera där Sovjetunionen en gång hade en militärbas. I grannlandet Djibouti finns militärer från länder som Kina, Japan och Frankrike.

Somalia befinner sig i ett övergångsskede från att vara en icke stat, till att bli en något så när fungerande stat. När utländska makter nästan står i kö för att placera militärer i landet – det må vara i utbildningssyfte eller för att slå ner terroristgrupper – så blir det ändå en svår balansgång för regeringen i Mogadishu.

 

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.