Ny mekanism för konfliktlösning i Somalia

En ny säkerhetsmekanism ska förebygga framtida konflikter i Somalia. Den lanserades bland annat med hjälp av den svenske ambassadören till Somalia. (AP Photo/Guy Calaf/Pool)

Söndagen den 8 oktober lanserades en ny mekanism för ett bekämpa konflikter och extremism i Somalia. Det skedde vid en ceremoni som leddes gemensamt av vice premiärminister Mahdi Mohamed Guled och Sveriges nye ambassadör i Somalia, Andreas von Uexküll.

I korthet: I Somalia har stor tyngdpunkt lagts på militära lösningar. Och så har det varit under årtionden. USA ingrep 1992 för att skydda hjälpinsatserna under den akuta svältkatastrofen. USA-styrkorna ersattes så småningom av en FN-styrka. I dag är det styrkor från Afrikanska unionen som upprätthåller ordningen. Det finns också flera utländska militärbaser i Somalia. Senast har Turkiet öppnat en militärbas för att utbilda somaliska soldater. Som jag påpekade i den förra bloggen börjar det bli lite väl tätt med militärbaserna i Somalia

Syftet med den mekanism som nu har lanserats är att söka politiska lösningar i situationer som i värsta fall skulle kunna sluta med en väpnad konflikt.

Andreas von Uexküll sade bland annat att processen måste kopplas till mänskliga rättigheter, rättssäkerhet och rättvisa.

Okej, då har jag noterat detta. Sedan måste jag skriva något helt annat. Jag började nämligen söka på ”Somalia”, för att hitta någon form av vardagsbild som skulle kunna passa till denna text. Det var inte lätt! De bilder som kablas ut från Somalia handlar uppenbarligen om bombattentat och terror. Och ja, det är onekligen en bild av Somalia. Men samtidigt pågår så mycket i Somalia som inte har med kriget eller terrorn att göra: Nya företag, utbyggnad av telekommunikationer, mobila betalningar med mera. Tråkigt att det är så svårt att hitta bilder på sådant.

Det blev till slut en bild på en somalisk soldat i södra Somalia – som dessutom är rätt gammal.

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *