Ett nytt lönesystem kan ge bättre säkerhet i Somalia

Somaliska soldater söker efter personer från terroriströrelsen Al Shabaab. Ett nytt lönesystem kan vara avgörande för bättre säkerhet i Somalia.  ( AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

Här om dagen kom en nyhet från Somalias finansministerium. Ett nytt system införs för att betala ut soldaternas löner. Med hjälp av ett biometriskt id-system ska de få sina löner på konton i stället för kontant i handen.

Somalia har blivit ett av de ledande länderna i världen på mobila betalningar. Även om det är få som har internetuppkoppling så tränger den digitala tekniken igenom genom att människor både kan ta emot pengar och betala med sina mobiltelefoner

Mina möjligheter att bedöma om det här är ett hållbart system eller inte är begränsade. Men om jag ska vara optimistisk: Somalia har blivit ett av de ledande länderna i världen på mobila betalningar. Även om det är få som har internetuppkoppling så tränger den digitala tekniken igenom genom att människor både kan ta emot pengar och betala med sina mobiltelefoner, även om de bor i avlägsna byar. Tekniken erbjuder en möjlighet att väva in människor i penningekonomin utan att vare sig telefonstolpar eller ledningar som är nedgrävda i marken.

Somalias ekonomi är mycket speciell. Den offentliga sektorn står för ett par enstaka procent av BNP. Och nästan allt går till säkerhet. Är det något land som har gett ”nattväktarstaten” ett ansikte så är det Somalia. Men korruptionen är samtidigt omfattande.

Det finns många exempel på länder där soldater som inte fått sina löner i stället passar på att plundra sina egna medborgare för att klara sig.

För att skapa säkerhet i ett fattigt land är det enormt viktigt att soldaterna får sina löner. Det finns många exempel på länder där soldater som inte fått sina löner i stället passar på att plundra sina egna medborgare för att klara sig.

Under de senaste tio åren har det varit Amisom, en styrka från andra länder i Afrika som har stått för säkerheten i Somalia. Men tanken är nu att Amisom steg för steg ska dra sig tillbaka. En av grundförutsättningarna för att den nya somaliska armén ska kunna ta över är att säkerhetsstyrkorna har ett fungerande lönesystem.

Så något så byråkratiskt som ett nytt lönesystem kan få en avgörande betydelse för om Somalia kan ta ytterligare några steg från våld och anarki

Så något så byråkratiskt som ett nytt lönesystem kan få en avgörande betydelse för om Somalia kan ta ytterligare några steg från våld och anarki till att bli ett land bland andra.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *