USA drar in stöd till somalisk militär – anklagelser om korruption

USA har tillfälligt stoppat bidragen till den somaliska militären. Är det ett nödvändigt steg mot en bättre fungerande försvarsmakt? (AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

Det federala parlamentet antog för några dagar sedan en budget. Men storleken på denna budget är mindre än en tredjedel av den budget som gäller i Örebro kommun.

USA är en av de stora biståndsgivarna till de somaliska säkerhetsstyrkorna. För att ge dig en bild av Somalias statsfinanser: Det federala parlamentet antog för några dagar sedan en budget. Men storleken på denna budget är mindre än en tredjedel av den budget som gäller i Örebro kommun.

För att kontrollera biståndet reste ett team av amerikanska och somaliska kontrollanter runt till nio somaliska militärbaser. Bara på två av dessa såg de att det amerikanska biståndet hade kommit fram.

Nu säger Somalias premiärminister Hassan ali-Khaire, som för övrigt också norsk medborgare, att den somaliska regeringen uppmanat USA att suspendera biståndet, som en markering och för att ge en skjuts åt den somaliska regeringens försök att bekämpa korruptionen.

USA:s försvarsminister Jim Mattis säger att han är optimistisk när det gäller den somaliska regeringens vilja att ta itu med problemen.

USA:s försvarsminister Jim Mattis säger att han är optimistisk när det gäller den somaliska regeringens vilja att ta itu med problemen. Enligt Voice of America säger han så här: ”I’m sure we can get this thing under control, even if it’s not for the whole, but for parts of it”.

Tidigare har jag skrivit här på bloggen att det somaliska finansdepartementet infört ett nytt system för att avlöna soldaterna. De ska få sina pengar på konton i stället för att få dem direkt i handen. Om det kan du läsa här.

Det är i huvudsak styrkor från Afrikanska unionen som står för säkerheten i Somalia. Men tanken är att AU steg för steg ska lämna Somalia och att säkerheten ska tas över av somaliska styrkor. Det finns få saker som är så farliga som militärer som inte får löner eller mat. Styrkor i det tillståndet omvandlas lätt till plundrare. Eller så kan de rekryteras till terroriströrelsen Al Shabaab.

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *