Somalia 2017 – det blev inte ett bra år, anser FN:s representant i landet

Till att börja med. Klippet ovan är från i oktober. Det var mest ett sätt att hitta en bild Michael Keating. Men titta gärna på talet. Och det finns flera intervjuer med Michael Keating på Youtube som kan vara värda att titta på.

Men nu går vi in i 2018. Och då är det många som funderar över hur det blev år 2017. Och FN-chefens bedömning är att det var ett tufft år för människorna i Somalia.

Bland bakslagen:

Terroriströrelsen Al Shabaab har visat att den kan genomföra förödande terrordåd mitt inne i huvudstaden. Det stora terrordådet i oktober sände chockvågor bland somalier runt hela världen. I min hemstad Örebro genomförde somalier manifestationer mot våldet och en insamling till dådets offer.

Torkan har drabbat landet hårt. Antalet människor som är i behov av akut humanitär hjälp har ökat från 83 000 i januari till 866 000 i november. Och mer långsiktigt anses 6,2 miljoner människor vara beroende av bistånd.

Han pekar också på den utbredda korruptionen. Enligt Transparency International är Somalia värst i världen när det gäller korruption.

Men vi ska inte heller glömma framstegen:

Den stora svältkatastrofen som många fruktade, blev aldrig av. Eller har i varje fall hittills inte blivit av. En faktor bakom det är att den somaliska diasporans insatser. Alltså penningbidrag till vänner och släktingar i Somalia. En del av förklaringen till att svältkatastrofen inte ägde rum är alltså den verksamhet som bedrivs av Örebroföretaget Transfer Galaxy och andra företag som förmedlar så kallade remitteringar.

I början av året fick landet en ny president, Mohamed Abdullahi Mohamed, eller ”Farmajo” som han också kallas. Det finns stora förhoppningar på honom och hans tillträde firades inte bara i Somalia utan också bland somalier i exil. Maktskiftet skedde ordnat och fredligt.

Kvinnorna i Somalia är på väg att ta plats i politiken. 24 procent av parlamentets ledamöter är kvinnor. Lågt med svenska mått, men en större andel än i flera europeiska länder.

Och när jag tittar på Transparency Internationals hemsida om korruptionen så framgår det faktiskt att det har skett en liten förbättring i Somalia. Under flera år har landet fått ”åtta poäng”. År 2016 blev det tio. Som en jämförelse ligger Sverige på 88. Det återstår att se om det är ett tillfälligt hopp uppåt – eller en bestående förändring.

Mer om Michael Keatings bedömning av läget i Somalia kan du läsa här och här.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *