Somalia har åter kontrollen över sitt luftrum – men i Somaliland kan det väcka politisk vrede

 

Vid årskiftet inträffade en händelse som markerar en normalisering av Somalia. I huvudstaden Mogadishu öppnades en flygtrafikkontroll, som ansvarar för luftrummet över Somalia.

För att understryka vikten av händelsen så var presidenten Mohamed Abdullahi Farmajo närvarande när den nya flygtrafikkontrollen invigdes.

När den somaliska staten föll samman 1991 så tog ett FN-organ över ansvaret för att kontrollera luftrummet över Somalia. Och det skedde med hjälp av flygledare som var stationerade i grannlandet Kenya. Men nu är det åter igen flygledare i Mogadishu som tagit över ansvaret. För att understryka vikten av händelsen så var presidenten Mohamed Abdullahi Farmajo närvarande när den nya flygtrafikkontrollen invigdes.

Det här är viktigt på tre olika plan. 1. Symboliken är naturligtvis enormt viktig. Somalia kontrollerar åter igen sitt eget luftrum. 2. Avgifterna från flygtrafiken är en väsentlig del av Somalias skatteintäkter. 3. Här skapas ett antal kvalificerade arbeten inne i Somalia. Och en av drivkrafterna för att fly är just bristen på jobb.

För det har nu kommit fram uppgifter om att en tidigare minister skrev på att luftrummet även i Somaliland ska kontrolleras av flygledarna i Mogadishu. Och det är inte okontroversiellt i Somaliland.

Men här finns också en politisk konflikt inbyggd. Egentligen borde kontrollen över luftrummet vara en av de praktiska frågor som skulle kunna få regeringen i Mogadishu och Hargeisa (i republiken Somaliland) att närma sig varandra. Men i Somaliland kan detta leda till en politisk strid. För det har nu kommit fram uppgifter om att en tidigare minister skrev på att luftrummet även i Somaliland ska kontrolleras av flygledarna i Mogadishu. Och det är inte okontroversiellt i Somaliland.

Regeringen i Somaliland kämpar för ett erkännande. Och Somaliland är ett av de bäst fungerande länderna kring Afrikas horn. Så kontrollen över luftrummet kan vara en viktig symbolfråga även för Somaliland.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *