Hallå Somalilands regering! Nu får ni ta och skärpa er!

Jag vill att medborgarna i Somaliland ska bära sina symboler med stolthet. Men då måste landets regering stoppa fängslanden av journalister. (AP Photo/Barkhad Dahir).

Jag har skrivit många artiklar där jag ger beröm åt Somaliland. Jag har beskrivit det som det bäst fungerande landet på Afrikas horn. Jag har nämnt det som det mest demokratiska landet på Afrikas horn. Jag har till exempel i en tv-intervju för en somalisk tv-kanal framhållit Somaliland som ett föredöme.

Men låt mig också uttrycka min irritation. Under många år har Somaliland betecknats som ”delvis fritt” av Freedom house. Alltså hyggligt fungerande institutioner och något så när demokratiska val. Men fortfarande med allvarliga brister när det gäller demokratiska fri- och rättigheter.

Och jag blir riktigt bekymrad när jag hör att journalisten Mohamed Abdilaahi Dabshid har dömts till två års fängelse för att ha gjort sig skyldig till ”propaganda mot staten”. Han arresterades av polisen i Borama den 26 december. Han hade publicerat en grej om att etiopiska rebeller skulle ha utbildningsläger i Awdal i Somaliland. En känslig historia naturligtvis. Men att fälla någon för ”propaganda mot staten” är inte förenligt med demokratiska principer.

Den internationella kommittén för skydd av journalister försökte komma i kontakt med företrädare för berörda myndigheter i Somaliland, utan att lyckas. Och kommittén för skydd av journalister ger följande beskrivning av utvecklingen i Somaliland:

”Conditions for journalists in semi-autonomous Somaliland have steadily deteriorated in recent months with authorities using allegations of false news to muzzle the press. ”

Fri journalistik är inte bara viktigt i sig. Det borde också vara viktigt för en regering som strävar efter skapa välstånd åt sina medborgare. Fri journalistik leder till att korruption och andra missförhållanden kan granskas och rättas till. Det leder i slutändan också till en bättre ekonomisk utveckling.

Fortfarande är Somaliland sannolikt det bäst fungerande landet på Afrikas horn. Men att fängsla journalister är helt oacceptabelt. Skärpning Somaliland!

 

Publicerat av

Lars Ströman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *