Det behövs en grön yta på kartan över Afrikas horn!

Den amerikanska organisationen Freedom house har kommit med sin årliga rapport om tillståndet för friheten i världen. Det är en rätt pessimistisk rapport där till exempel medlemsländer i EU som Ungern och Polen är på väg i fel riktning.

Men låt oss se på betygen för Somalia och Somaliland.

Freedom House ger Somalia sju poäng av 100 som ett samlat betyg på friheten. Det är inte så bra för att uttrycka sig milt. Extrema diktaturer som Nordkorea och Eritrea ligger på tre. Saudiarabien ligger på samma nivå som Somalia.

Men naturligtvis beror Somalias låga poäng på den långa frånvaron av en statsapparat och terroriströrelsen Al Shabaabs närvaro i landet. Och om vi trots allt ska se det från den ljusa sidan: Somalia fick bara två poäng 2016 och fem poäng 2017. En liten, liten förbättring alltså. Men naturligtvis skulle det behövas ett rejält lyft.

Då handlar det naturligtvis om att regeringen i Mogadishu måste återfå kontroll över sitt territorium och samtidigt att landets myndigheter blir effektivare och mer förutsägbara. En nyckelfråga är att bekämpa den omfattande korruptionen.

Sammantaget för Somalia betyget: Icke fritt.

För Somaliland är läget annorlunda. Landet får 44 poäng av 100. Både 2016 och 2017 fick landet 40 poäng. Att landet genomförde val i slutet av förra året var avgörande för att höja betyget några snäpp. Landets betyg ligger i nivå med exempelvis Pakistan och Kenya. Sammantaget blir betyget för Somaliland ”delvis fritt”.

Men när det gäller Somaliland är jag irriterad. Somaliland har betydligt bättre förutsättningar än Somalia. Landet har under många år haft status som ”delvis fritt” i de mätningar som Freedom House gör.

Landets styrande borde se till att höja betyget markant och därmed få status som ”fritt land”. Till exempel ge tusan i att gripa journalister som sysslar med kritisk granskning av den sittande regimen. Regeringen i Somaliland borde ta ett politiskt beslut att höja nivån på den politiska friheten rejält nästa år, med målet att det ska finnas grön yta på kartan över Afrikas horn. En grön markering som innebär att det finns ett fritt land på Afrikas horn.

Här är en länk till Freedom house betyg för Somalia.

Och här kan du titta på betyget för Somaliland.

 

 

Publicerat av

Lars Ströman

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *