När får våldtagna kvinnor i Somalia upprättelse?

 

För en tid sedan skrev jag här på bloggen att Somalia fått sitt första kriminaltekniska laboratorium. Det öppnades i Puntland, bland annat med svenskt stöd. I slutat av förra året beslöt det regionala parlamentet i Puntland att införa en lagstiftning mot våldtäkt. En lagstiftning som uppmärksammades och applåderades bland Somalias vänner. För övrigt infördes en liknande lagstiftning även i Republiken Somaliland för en tid sedan.

Desto mer nedslående att läsa en debattartikel i New York Times, skriven av Hawa Aden Mohamed. Hon driver sedan flera år Galkayo Education Center for Peace and Development. Youtubeklippet ovan handlar om det.

I artikeln i New York Times pekar hon på utsattheten för somaliska kvinnor, när våldtäktsmännen inte bara är ”vem som helst” eller en man som kvinnan lever med, utan en man i uniform.

Till exempel: Åtta beväpnade personer gick in i ett bostadsområde och kidnappade fyra kvinnor. Två av dem våldtogs. De boende kände igen männen från den lokala polisstyrkan.

Hawa Aden Mohameds organisation samlade information och bevis, inte minst vittnesmål om vad som hände. Men ingen av männen fälldes. De visste, skriver Hawa Aden Mohamed, att de skulle komma undan. Och hon beskriver motståndet mot att tillämpa lagen. Bland annat en domare som ansåg att han inte borde tillämpa den eftersom det rådde oenighet om lagen i det regionala parlamentet.

Det här illustrerar problem som ofta uppstår i fattiga länder. Män i uniform som är odisciplinerade och utnyttjar sin uniform för fruktansvärda brott. Och de kommer undan med det.

Någon har sagt att Somalia har gått från att vara en ”failed state” till att vara en ”fragile state”. Statsapparaten finns någonstans, men den når inte fram. Eller vill inte nå fram.

Så även med sitt första kriminaltekniska laboratorium och en lagstiftning mot sexuella övergrepp har Puntland och Somalia en mycket lång väg att vandra. Och det finns inga genvägar för att uppnå en något så när fungerande rättsstat. Men tack vare modiga kvinnor som Hawa Aden Mohamed kan processen i bästa fall skyndas på.

Hennes artikel New York Times kan du läsa här.

 

 

Publicerat av

Lars Ströman

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *