Kan kvinnlig könsstympning vara utrotad om tio år?

Kan kvinnlig könsstympning vara utrotad om tio år? I Somaliland har det utfärdats ett religiöst påbud, en fatwa, som förbjuder kvinnlig könsstympning. I Somalia pågå¨r arbetet med att införa ett förbud.
Foto: Lars Pehrson/SCANPIX

Nyheter om Somalia handlar förenklat om följande frågor: Inbördeskrig, flyktingar, svält samt pirater.

Men SR/Ekot rapporterar nu om att Republiken Somaliland utfärdat ett religiöst förbud mot kvinnlig könsstympning. Jag har tidigare beskrivit det som att det är ett övergrepp som det nästan gör ont att bara tänka på. Ofta är det tjejer i tonåren eller ännu yngre som utsätts. I övergreppet ingår att skära bort hela klitoris och/eller blygdläppar. I Somalia och Somaliland anses så många som 98 procent av kvinnorna över 15 vara omskurna. Somaliska vänner jag talar med säger i och för sig att traditionen luckras upp i storstäderna.

Voice of America har en mer utförlig artikel. Där säger Somalilands minister för religiösa frågor, Sheikh Khalil Abdullahi Ahmed, att samhället har ignorerat denna fråga under alltför lång tid. Fatwan, alltså det religiösa påbudet innebär också att den som utför könsstympning ska straffas och att den som drabbas ska ha rätt till skadestånd.

Även i Somalia kan en förändring vara på gång. Ifrah Aghmed från Ifrah-stiftelsen i Mogadishu säger att hon hoppas att kvinnlig könsstympning ska vara utrotad inom tio år. Hon räknar med att en lagstiftning om förbud kan träda i kraft relativt snart.

För en tid sedan skrev jag i NA om inställningen till kvinnlig könsstympning bland somalier som bor i Sverige. Det var faktiskt relativt väntat att de allra flesta är motståndare till denna tradition. Och det finns också en del som tyder på att somalier som återvänder från diasporan bidrar till motståndet när de kommer tillbaka.

Här kan du läsa min artikel i NA om kvinnlig könsstympning.

Ekots artikel kan du läsa här.

Voice of Americas artikel om kvinnlig könsstympning kan du läsa här.

Och här är en länk till Ifrah-stiftelsens hemsida.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *