Ledarna för de båda somaliska staterna möts

Somalias president Mohamed Abdullahi ”Farmajo” kommer snart att möta… (AP-foto)
… Somalilands nyvalde president. Muse Bihi Abdi (AP Photo/Barkhad Kaariye, File)

Somalias president Mohamed Abdullahi ”Farmajo” kommer att möta presidenten i Somaliland, Muse Bihi Abdi, i Djibouti, uppger Hiiraan Online. Syftet med mötet uppges vara att öppna kanaler för fortsatt dialog mellan de båda länderna.

Somaliland utropade sin självständighet 1991, men har inte erkänts av några andra länder. Somalia gör fortfarande anspråk på att representera även Somaliland.

Sådana situationer har vi lite var stans i världen. Serbien erkänner till exempel inte Kosovo, trots att merparten av EU:s medlemsländer erkänner Kosovo. Den turkiska republiken i Norra Cypern erkänns inte av något land, trots att norra Cypern har en mer långtgående yttrandefrihet än Turkiet, vars trupper fortfarande är stationerade på den norra delen av ön. Kina och Taiwan ett annat exempel – båda gör anspråk på att representera hela Kina.

Knepet för att komma framåt i sådana lägen är att hitta praktiskt samarbete, alltså konkreta frågor för att göra livet lättare för de båda ländernas medborgare. Den dag någon av parterna börjar kräva respekt för någon hög ”princip” så brakar samtalen sannolikt samman. Till exempel om Somalia kräver att Somaliland ska underordna sig eller om Somaliland kräver att Somalia erkänner dess självständighet.

Men för fattiga människor i Somaliland och Somalia är det tio eller 100 gånger viktigare att de får en bättre och enklare vardag än att deras respektive regeringen blåser till strid om någon ”principfråga” och därmed gör samarbete omöjligt. Länder kan faktiskt leva med att de ser olika på sådant. Och praktiskt samarbete leder i bästa fall till ett närmande även när det gäller de allra svåraste frågorna.

Att de båda presidenterna möts är ett positivt tecken.

 

 

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *