Minns du Martin Schibbye och Johan Persson? Nu förhandlar Etiopien med ONLF-gerillan

Journalisterna Johan Persson och Martin Schibbye håller presskonferens efter frigivningen från ett etiopiskt fängelse. Foto: Pontus Lundahl/TT/

Konflikten i Ogaden i Etiopien är en doldis. Det är sällan som den uppmärksammas. Och när den uppmärksammas är det när svenskar blir direkt inblandade. 1977 dödades den svenska flygaren Carl Gustaf von Rosen. Han befann sig i Ogadenregionen under kriget mellan Etiopien och Somalia och dödades under striderna.

Grunden för konflikten var dubbel. Dels fanns en ambition i Somalia att skapa ett ”Storsomalia”. Den somaliska flaggans fem stjärnor symboliserar de fem delar av Afrika som befolkas av somalier. Gamla brittiska Somaliland, gamla italienska Somaliland, Djibouti, Norra Kenya och östra Etiopien. Både Somalia och Etiopien styrdes av regimer med starka militära inslag. Kriget mot Etiopien var ett sätt för Siad Barre att ”ena nationen” bakom högre mål. Och bland somalier i Etiopien fanns ett utbrett missnöje med den Sovjetstödda militärjuntans förtryck.

Till saken hör också att presidentent Siad Barres mamma hörde till Ogaden-klanen.

Men konflikten har fortsatt. Journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson tog sig in i Etiopien med den somaliska gerillarörelsen ONLF sommaren 2011, bland annat för att spegla hur Lundin Petroleums ambitioner att exploatera oljetillgångarna i området påverkade lokalbefolkningen. De arresterades och dömdes efter en skenrättegång till elva års fängelse. Efter en tid benådades de.

Det har gjorts några försök att mäkla fred i området. Men nu verkar det vara ett seriöst försök på gång. Under tre dagar har företrädare för Etiopien och ONLF träffats i Nairobi. Och tidigare rapporterade etiopisk press hemliga möten mellan det styrande partiet i Addis Abeba och ONLF.

Den etiopiska regimen har också frigivit ett antal politiska fångar.
Om Etiopien skulle ta allvarliga steg mot en demokratisering vore det en fantastisk utveckling, som skulle gynna även Somalia och Somaliland.

Vi ser nu en rad snabbväxande ekonomier i Afrika. Ett exempel på det är just Etiopien. Det är alltfler barn som går i skolan. Medellivslängden stiger. Hälsan förbättras. H & M hör till de företag som numera har tillverkning i Etiopien.

Men frågan är vilken väg landets regim väljer. Antingen den väg som exempelvis Kina visar. Det går att kombinera många år av ekonomisk tillväxt med diktatur. Och Kina investerar gärna i länder som kombinerar diktatur med tillväxt och råvaruleveransser till den växande kinesiska marknaden. Men det är en väg som leder till fortsatta konflikter. Det är inte bara somalier i Etiopien som är missnöjda. Landet har den senaste tiden skakats av politiska oroligheter bland oromofolket, som är den största folkgruppen i Etiopien.

Med demokrati kan Etiopien sprida stabilitet till sin omgivning. Med fortsatt diktatur finns risk för att Etiopien snarare sprider oro.

Här är en länk till Voice of Americas artikel om förhandlingarna.

Här är en artikel i Ethiopia Observer.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *