Fortsatt dragkamp mellan somaliska köpmän och finansdepartementet

Matmarknad i Somalias huvudstad Mogadishu. Ska regeringen lyckas att ta ut moms av handlarna? (AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

Dragkampen om en somalisk moms fortsätter. Onsdagen den 28 februari kallade Somalias finansminister, Abdirahman Duale Beileh, till presskonferens. Han sade att uteblivna momsintäkter gör att statens inkomster blir lägre än beräknat, men att lönerna till tjänstemännen än så länge inte är hotade.

När den somaliska regeringen skulle införa momsen ledde det till att köpmännen på landets största marknad, Bakara, vägrade att öppna marknaden. De vägrade också att plocka ut varor som levererats till hamnen i Mogadishu.

Den somaliska regeringen är pressad att få igång ett fungerande skattesystem. Det är bland annat ett villkor för att få igenom skuldavskrivningar.

Finansminister Abdirahman Duale Beileh sade vid presskonferensen att han fortfarande hoppas på förhandlingar med handlarna.

Somalia brottas alltså med skatterevolt och en intern debatt om hur skattesystemet borde fungera. Och även här i Örebro pågår diskussionen. När jag träffade somalier i Örebro här om dagen så fanns både anhängare och motståndare till momsen. Motståndarna menar framför allt att staten först måste leverera service – och därefter ta ut skatt. Men då fastnar man i ett cirkelresonemang. Ska Somalias ekonomi utvecklas måste staten ha ett hållbart skattesystem.

Men okej, det är intressant att det nu pågår en skattedebatt i ett land som under årtionden präglats av inbördeskrig.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *