Därför är Somalia ett svenskt säkerhetsintresse

Somaliska soldater går in i en bostad som misstänks vara ett tilhåll för medlemmar i terroriströrelsen Al Shabaab.  ( AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

Den amerikanska försvarstidskriften Defense One publicerar en längre intervju med den amerikanske senatorn Jack Reed som besökt Somalia nyligen. Han besökte Somalia eftersom han är den ledande demokraten i Senatens Armed Services Committee.

Och det han framför allt har koncentrerat sig på är de amerikanska styrkornas roll i Somalia. USA har ungefär 500 soldater i Somalia. Och deras insatser mot Al-Shabaab trappats upp. Till exempel genomförde amerikanska styrkor över 30 flygattacker mot Al Shabaab under 2017. Det är mer än fyra gånger fler än genomsnittet under en sjuårsperiod.

Jack Reed säger att de amerikanska styrkorna är bra på att slå till mot Al Shabaab och att störa deras verksamhet. Men det är desto svårare att hålla dem borta från den somaliska landsbygden. Enligt beräkningar som nämns i artikeln finns mellan 3 000 och 6 000 Al-Shabaab-krigare i Somalia. Dessutom något hundratal krigare som anses lojala med Islamiska Staten, IS.

Jack Reed pekar ut den utbredda korruptionen som en faktor som gynnar Al Shabaab. Att förbättra sådant är ett arbete på lång sikt. Men det finns positiva tecken. Till exempel att den somaliska regeringen för första gången någonsin lyckats betala alla utlovade löner för statstjänstemän och att man inför ett nytt betalningssystem där soldater får pengar på ett konto i stället för att få pengarna kontant i handen. En sak ska vi ha klart för oss: Även om Somalia får världens bästa och allra mest kompetenta regering, så kommer det att ta tid att få ner korruptionen.

Vi ska inte heller glömma att många somalier känner en djup avsky för Al Shabaab. Efter bombdådet i oktober, som dödade över 500 människor, uppstod spontana demonstrationer mot Al Shabaab.

”Ut Al Shabaab” står det på ett av plakaten. En spontan demonstration i Mogadishu mot Al Shabaab efter bombdådet i oktober förra året. (AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

Men en annan faktor som också kan gynna Al Shabaab är när det dyker upp uppgifter om att amerikanska styrkor även dödat civila. Och bara ryktet kan vara nog så skadligt, även om de amerikanska styrkorna senare publicerar en utredning som påstås visa att uppgifterna om civila offer är felaktiga.

För att komplicera det hela ytterligare: Den Afrikanska unionens styrkor ska dra sig tillbaka är det tänkt. Och tillbakadragandet har redan börjat. Men kommer de somaliska styrkorna då att vara redo att ta över?

Somalia ligger visserligen långt borta. Men det är ett säkerhetsintresse även för Sverige och EU att se till att den somaliska regeringen får kontroll över sitt territorium. Just nu trängs Islamiska staten ut från områdena i Syrien och Irak. Det är inte svårt att föreställa sig att ledningen för terrororganisationen nu sneglar på andra instabila länder för att etablera sig. Typ Somalia. Och redan tycks det som om Islamiska staten har en mindre truppstyrka i Somalia.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *