Det här är faktiskt riktigt kul: Ny metod för odling av tomater, sallad, gurka och lök – i Berbera!

En ny metod som involverar havsvatten används för att skapa växthus där det går att odla exempelvis gurka, lök, tomater och sallad. Den första skörden har redan bärgats.
Foto: Leif R Jansson / SCANPIX Code 50020

Det brittiska företaget Seawater Greenhouse driver sedan en tid tillbaka ett intressant projekt i Berbera, alltså vid kusten i Somaliland. I den här delen av världen har vi ett omvänt växthusproblem. Det är alltså för varmt för att odla många grödor och det är svårt att upprätthålla rätt luftfuktighet.

I en liten anläggning utanför Berbera driver företaget Seawater Greenhouse något som skulle kunna beskrivas som ett omvänt växthus. Ett hus där man använder havsvatten för att både kyla av och att hålla luftfuktigheten uppe. Och vattnet kommer från en avsaltningsanläggning – den första i landet som drivs med hjälp av solenergi.

Med den nya tekniken kan behovet av konstbevattning minskas med cirka 90 procent. Och färskvatten är en bristvara i Somaliland. Den första provanläggningen är på blygsamma en hektar. Men företaget hoppas att det ska finnas investerare som är beredda att gå in med pengar så att den kan utökas till fem hektar.

I min förra text skrev jag om bråket om hamnen i Berbera mellan Somaliland och Somalia. Tänk om länderna kunde ägna all kraft åt den här typen av verksamhet i stället för revirstrider! En måhända naiv dröm för en Somalianörd som råkar bo i Örebro.

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *