Musiken på väg tillbaka – Somalias egen variant av Idol!

 

Saado Ali Warsame var sångerska och medlem i det somaliska parlamentet. Hon mördades av terroriströrelsen Al Shabaab.  (AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

Titta på bilden. Hon heter Saado Ali Warasame. Hon var en populär sångerska och sedan också ledamot i det somaliska parlamentet. Jag vet inte exakt varför hon mördades. Men en sak är klar: Al Shabaab avskyr musik. I områden som organisationen kontrollerar förbjuds musik på bröllop och har du en mobiltelefon får du inte ha musik som ringsignal.

Så Saado Ali Warsame var möjligen ett extra eftertraktat mål för Al Sabaabs mördare. Dels var hon en del av det parlament som försöker återuppbygga Somalia. Dels en populär sångerska.

Före inbördeskriget fanns ett rikt kultur- och musikliv i Somalia. Bland annat flera fristående teatergrupper.

Nu har Al-Shabaab trängts tillbaka. Då kommer också musiken tillbaka. Och något så alldagligt som ett tv-program som inspirerats av Idol anses ha en politisk tyngd.

Det leder till att människor agerar annorlunda och tänker annorlunda. När underhållningen kommer tillbaka är det ett allvarligt politiskt bakslag för Al Shabaab. Och efter flera besök i landet kan jag intyga en sak: Somalier älskar underhållning: Indiska Bollywoodfilmer. Artistframträdanden (även sådana med sexuell anspelning, om nu någon trodde något annat). Och musik! Mycket musik! En somalisk blues och pop, där traditionella melodier kan framföras med västerländska instrument.

En poäng med den somaliska varianten av Idol är också den demokratiska processen. Här är ett tv-program med en publik och avgör vem som är den bästa sångaren. Och det är populärt. Människor följer omröstningen.

Tidigare har det gjorts undersökningar i till exempel Rwanda som visar att bra underhållning leder till större tolerans mellan människor av olika etnisk härkomst. Somalia skiljer sig i så måtto att så gott som alla talar samma språk.

Jag läser en intervju med Xawa Abdi Hassan. Hon berättar om hur hon brukade samla ihop musik på minneskort och sedan lyssna, men på låg nivå så att ingen skulle höra under den tid då Al Shabaab härskade.

Nu har hon själv tävlat i den somaliska varianten av Idol. Hon var spänd inför framträdandet. Inte bara för att känslan av att stå på en scen, utan framför allt för att hon genom framträdandet kan bli ett mål för Al Shabaab. Rörelsen har visserligen trängts tillbaka, men den utför fortfarande terrordåd i olika delar av Somalia.

En tv-show som redskap för ett bättre fungerande Somalia, alltså!

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *