Om klan, stat och likheter mellan svensk bensinskatt och somalisk moms

Amerikanska dollar växlas mot somaliska shilling vid ett kontor för remitteringar i Mogadishu. Den somaliska ekonomin drivs nästan helt av den privata sektorn. Staten har nästan inga inkomster alls.(AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

Tv-kanalen Al Jazeera visar somalisk skattekverulans ett tv-reportage från Mogadishu. Tv-kameran visar det livliga utelivet på Mogadishus restauranger och kaféer. Kameran zomar in ett kvitto där det framgår att fem procent av notan numera går till den somaliska staten. Den ena intervjun efter den andra med missnöjda invånare som säger att de inte har något förtroende för staten och dess förmåga att använda skattepengarna på rätt sätt. De är förbannade!

Och så bilder på köpmän som i protest bommar igen sina butiker hellre än att betala den förbannade skatten! Fast köpmännen öppnade så småningom sina butiker igen. De som nu har råd att sitta på kaféerna får snällt betala sin skatt, för de vill säkert inte välja bort det behagliga alternativet att sitta på serveringen och ta en kopp kaffe medan de känner Indiska Oceanens behagliga vind i ansiktet. Jag vet att det känns bra att sitta där. För jag har varit där!

Nu betalar de sin förbannade skatt. Och nu måste den somaliska staten visa att den gör något vettigt med pengarna i form av ökad säkerhet och bättre service.

Nu betalar de sin förbannade skatt. Och nu måste den somaliska staten visa att den gör något vettigt med pengarna i form av ökad säkerhet och bättre service.

Klanerna har i varierande grad spelat roll i Somalia. Ju sämre staten fungerar – desto större roll för klanerna. De har erbjudit normer. De har erbjudit social trygghet. De stått för uppgörelser i rättsliga frågor. De har även ett rätt avancerat försäkringssystem.

Klanerna kommer inte att försvinna. Men om den somaliska staten byggs ut, så kommer deras roll att förändras till en mer underordnad roll. Om den somaliska staten misslyckas, så kommer klanerna även i framtiden att stå för en stor del av människors grundläggande trygghet.

Förutsättningarna för ett samhälle med individuella rättigheter är att staten fungerar, till exempel att brottslingar åker fast och brottsoffer får upprättelse. Klansystemets tradition är att den skyldiges klan betalar böter till brottsoffrets klan.

Förutsättningarna för ett samhälle med individuella rättigheter är att staten fungerar, till exempel att brottslingar åker fast och brottsoffer får upprättelse. Klansystemets tradition är att den skyldiges klan betalar böter till brottsoffrets klan.

Problemet är att den federala somaliska statens inkomster motsvarar i storleksordningen två procent av BNP. Det är absolut ingenting i sådana här sammanhang. Ett sätt att etablera ett hållbart skattesystem är att införa en moms, alltså en skatt på varor och tjänster. Världsbanken bedömer att en försäljningsskatt på några års sikt skulle kunna öka den somaliska federala regeringens inkomster till 13 procent av BNP.

Somalia dras med gamla skulder på fyra miljarder dollar, alltså över 30 miljarder kronor. De skulderna skulle kunna skrivas av. Men ett villkor från Världsbanken och Internationella Valutafonden är att Somalia börjar introducera ett fungerande skattesystem.

Minns du när den svenska riksdagen beslutade att lägga moms på bensinen? Dessutom var det ju ”skatt på skatten”. En stor del av priset var ju redan skatt. Det blev en storm av protester, inte minst i Sveriges glesbygd. Men moms på bensinen var ett villkor för att kunna sänka skatten på arbete.

Det börjar faktiskt närma sig 30 års-jubileum för ”århundradets skattereform” – och vi betalar fortfarande moms på bensinen. Den skattereformen framstår ändå som en krusning på ytan jämfört med de utmaningar som den somaliska regeringen nu har framför sig. Det handlar om att bygga upp en stat från grunden.

Hade jag ställt frågor till mannen på gatan om skatter när jag var i Somalia 1992 eller 1993 hade personen med viss rätt betraktat mig som skvatt galen.

Att somalier nu klagar på skatter faktiskt ett tecken på att landet har tagit ytterligare några steg mot att bli ett land bland andra. Hade jag ställt frågor till mannen på gatan om skatter när jag var i Somalia 1992 eller 1993 hade personen med viss rätt betraktat mig som skvatt galen. Då handlade det om att överleva för dagen, om att kunna leva sitt liv utan att någon sköt en kula genom skallen på dig. Så skattekverulans är faktiskt inte så dumt!

 

 

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *