Hur kan vi få Somaliland att sluta med sådana övertramp?

Kvinnor firar Somalilands nationaldag. Om Somaliland vill ha internationellt erkännande kan myndigheterna inte fängsla poeter som uttryckt ”fel” åsikter i ett annat land. (AP Photo/Barkhad Dahir).

Somaliland är sannolikt det bäst fungerande landet på Afrikas horn. En hyggligt fungerande statsapparat. Hyggligt fungerande val som åtminstone är hyggligt fria. Jag har både här och på ledarplats i NA hyllat Somaliland.

Hon anklagas för att ha reciterat dikter som manar till somalisk enighet – en återförening mellan Somalia och Somaliland.

Men så kommer nyheter av detta slag: Den unga poeten Nacima Qorane döms till tre års fängelse. Hon anklagas för att ha reciterat dikter som manar till somalisk enighet – en återförening mellan Somalia och Somaliland. Brottet är att hon därmed ska ha ”ringaktat” Somaliland som stat.

I sak finns det två invändningar: 1. Det är inte rimligt att straffa en person för att han eller hon anser att de båda somaliska staterna ska förenas. Sådant måste rymmas i normal yttrandefrihet. Det är bra för de framtida relationerna mellan Somaliland och Somalia att alla alternativ får diskuteras. 2. ”Brottet” ska ha begåtts i Mogadishu, alltså i en annan stat. Då är det fel att ställa henne till ansvar i Somaliland.

Om de är angelägna om att uppnå någon form av internationellt erkännande, så borde de också betrakta Republiken Somalia som en egen stat, med egna lagar och regler.

Här riskerar myndigheterna i Somaliland att slå krokben på sig själva. Om de är angelägna om att uppnå någon form av internationellt erkännande, så borde de också betrakta Republiken Somalia som en egen stat, med egna lagar och regler. Du kan inte ställa någon till svars för vad han eller hon gjort i ett annat land – om det inte råder så kallad dubbel straffbarhet, det vill säga att om handlingen är straffbar i båda länderna. Myndigheterna i Somaliland bidrar till trassla ihop sig med den stat som har Mogadishu som huvudstad.

Politiskt vet jag att frågan är känslig. Somaliland har inte vunnit något internationellt erkännande. Jag har flera gånger träffat företrädare för landet som tycker att omvärlden är inkonsekvent. Dels för att omvärlden borde uppmuntra ett land som faktiskt fungerar. Dels för att Somalilands gränser motsvarar gränserna för det gamla Brittiska Somaliland – och det finns en gammal princip att acceptera koloniala gränser.

Det kommer inte att bli någon kö av länder som erkänner Somaliland. Däremot är det tänkbart att länder informellt ökar sina kontakter med Somaliland.

Det kommer inte att bli någon kö av länder som erkänner Somaliland. Däremot är det tänkbart att länder informellt ökar sina kontakter med Somaliland. Det kan handla om att upprätta bistånds- och handelskontor. Det kan handla om att ministrar från exempelvis Sverige besöker landet och diskuterar praktiskt samarbete. Det kan handla om att länder som Sverige justerar sina reséråd, för att öppna för mer affärskontakter.

Jag kan också tänka mig att bristen på dialog gör att den här typen av fall uppstår. Det åker inga svenska ministrar till Somaliland för att diskutera mänskliga rättigheter.

Det finns vänner till Somaliland i till exempel den svenska riksdagen. Deras arbete underlättas inte av att landets myndigheter fängslar poeter!

Men huvudansvaret ligger naturligtvis på myndigheterna i Somaliland. Det finns vänner till Somaliland i till exempel den svenska riksdagen. Deras arbete underlättas inte av att landets myndigheter fängslar poeter!

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *