Ja vilken röra! Beslag av pengar trasslar till Somalias relation med Förenade Arabemiraten

På bilden: En sändning med bistånd lastas av på Mogadishus internationella flygplats. (AP Photo/ Mohamed Sheikh Nor).

Okej, ingen kan säga annat än att det händer saker som är spännande i Somalia. Det som nu utspelas ser ut som en såpa, som skulle inspirera både deckarförfattare och komedier.

”Somaliska säkerhetsstyrkor fann anledning att granska tre väskor som fanns ombord på ett plan från Förenade Arabemiraten. Väskorna visade sig innehålla 9,6 miljoner dollar.”

Alltnog följande har hänt: Somaliska säkerhetsstyrkor fann anledning att granska tre väskor som fanns ombord på ett plan från Förenade Arabemiraten. Väskorna visade sig innehålla 9,6 miljoner dollar. Med aktuell dollarkurs skulle det bli ungefär 80 miljoner kronor i kontanter.

Det ska i sammanhanget sägas att Somalia är ett land där mobila betalningar är ett vanligt system. Så fanns det några legitima skäl för Förenade Arabemiraten att transportera pengar på det sättet?

Förenade Arabemiraten är engagerat både i Somaliland och i Republiken Somalia. Regeringen i Mogadishu har till exempel reagerat mot att Förenade Arabemiraten får öppna en militärbas i Somaliland och dessutom tecknat ett avtal om att utveckla hamnen i Berbera.

”För att trassla till det ytterligare så har Saudiarabien och Förenade Arabemiraten försökt få länder att ta ställning i striden med Qatar.”

För att trassla till det ytterligare så har Saudiarabien och Förenade Arabemiraten försökt få länder att ta ställning i striden med Qatar. Men den somaliske presidenten Mohamed Abdullahi Mohamed eller ”Farmajo” har vägrat att ta ställning, även om han har blivit erbjuden åtskilliga miljoner extra i bistånd i utbyte mot att Somalia skulle delta i den partiella blockaden mot Qatar.

Pengarna som beslagtogs på Mogadishus flygplats fördes till den somaliska centralbankens högkvarter. Och enligt den somaliska regeringen ska pengarna ligga där i avvaktan på en undersökning. Det finns en misstanke om att pengarna skulle användas för att på något sätt ”destabilisera” landet.

”Förenade Arabemiraten svarade med att avbryta utbildning av somaliska säkerhetsstyrkor.”

Förenade Arabemiraten svarade med att avbryta utbildning av somaliska säkerhetsstyrkor. Enligt Förenade Arabemiratens version skulle pengarna användas för att avlöna en del av de somaliska säkerhetsstyrkorna. Förenade Arabemiraten evakuerade trupputbildare som var stationerade i Bosaso i Puntland, en självstyrande område inom Somalia.

Senare har den somaliske utrikesministern Ahmed Isse Awad sagt till Voice of America att det nu pågår samtal mellan Somalia och Förenade Arabemiraten. Han säger också att det har skett goda framsteg i dessa samtal.

Men Voice of Americas kartläggning visar också att det finns ett antal frågetecken kring varifrån pengarna kommer och vilken väg de transporterades till Mogadishus flygplats.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *