Svenska Sida och somaliska banker lanserar nya lånemöjligheter för småföretag

Dollar växlas mot somaliska shilling vid ett av finansföretaget Dahabshiils kontor i Mogadishu. Nu lanseras en satsning på att låna ut pengar till somaliska småföretag. Både det svenska biståndsorganset Sida och Dahabshiil deltog när den nya satsningen lanserades. (AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

I veckan lanserades en ny satsning för att öka möjligheterna för små och medelstora företag i Somalia att låna pengar. Bakom initiativet står bland annat det svenska biståndsorganet Sida.

En annan viktig intressent är Dahabshiil, ett företag som framför allt är känt för förmedla så kallade remitteringar, alltså när somalier i Sverige och andra länder skickar pengar till vänner och släktingar i hemlandet.

Dahabshiil har också kontor i till exempel Stockholm och Örebro.

Vid lanseringen av de nya lånemöjligheterna sade Dahanbshiils vd Abdirashid Duale att det framför allt handlar om lån till företag som drivs av ungdomar och kvinnor…

Vid lanseringen av de nya lånemöjligheterna sade Dahabshiils vd Abdirashid Duale att det framför allt handlar om lån till företag som drivs av ungdomar och kvinnor och som kan ha svårt att få lån på den reguljära marknaden på grund av att de har svårt att visa upp säkerheter, det vill säga bankerna bedömer att de kanske inte kommer att få tillbaka sina pengar.

Det här är en bra satsning! Om vi tittar på de länder i Asien som har omvandlats från fattiga diktaturer till välbärgade demokratier, till exempel Sydkorea och Taiwan, så är det handel och företagande som varit drivande i utvecklingen. Och det finns många potentiella entreprenörer bland somalierna. Sedan gäller det för den politiska ledningen i både Mogadishu och Hargeisa att leverera stabila spelregler och rättssäkerhet.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *