”Jag bär hijab och jag är feminist” – film om USA:s första somaliska lagstiftare

Vid valet i USA i november 2016 valdes Donald Trump till president. Men USA fick också sin första somaliskfödda lagstiftare, Ilhan Omar. (AP Photo/Christophe Ena)

USA fick sin första somaliskfödda lagstiftare vid valet i november 2016. Då valdes Ilhan Omar in i Minnesotas representanthus. Det finns en rad intervjuer med henne på Youtube. Nu har det också gjorts en dokumentärfilm. Det återstår att se vilka möjligheter det finns att se den här i Sverige.

En person som Ilhan Omar har betydelse på minst tre olika nivåer: 1. I amerikansk inrikespolitik. Donald Trump reste till Minnesota och höll tal där han varnade för just somalier. Men valresultatet utföll inte till hans fördel, för att uttrycka sig milt. 2. I Somalia uppmärksammas naturligtvis Ilhan Omar, inte utan en viss stolthet. Men hon utmanar samtidigt gamla patriarkala strukturer som är så utbredda i Somalia. 3. Bland somalier i diasporan blir en person som Ilhan Omar en förebild. En ung och feministisk trebarnsmamma som ger sig rakt in i den politiska hetluften.

Ett klipp ur filmen finns här:

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *