Hon tar på sig sin uniform – och jagar våldtäktsmän!

Tidskriften Elle publicerar en serie med rubriken ”krigare”. Ett av avsnitten handlar om 28-åriga Shamis Abdi Bile. Hon är polis i Garowe i Puntland. Hon får dåligt betalt. Hon försörjer sin man, sina tre barn och sina föräldrar på en begränsad polislön. Och ja, hennes man är alltså hemmaman, för han är så angelägen att Shamis Abdi Bile skulle fortsätta sitt viktiga arbete som polis, specialiserad på brott mot kvinnor.

I reportaget beskrivs hur Shamis Abdi Bile förhör en kvinna som berättar hur en ung man tryckte ner henne och slet av henne kläderna med syftet att våldta henne. Rummet har inga fönster, för att förhindra att utomstående ska få insyn. Kvinnorna som förhörs ska få vara i fred.

Här finns det två grundläggande problem:

Det ena är att det faktiskt är så illa att det finns en acceptans för sexuellt våld. Så sent som förra året stiftade Puntland en lag mot sexualbrott. Det andra är att många brott av tradition löses inom ramen för klansystemet. Ungefär så här: Person från klan ett begår ett brott mot en person som tillhör klan 2. Då sker en förhandling mellan de båda klanerna som slutar med att klan ett betalar ett slags straffavgift till klan 2. En kollektivistisk rättvisa.

Traditionen att lösa brott genom uppgörelser kan förklaras med det somaliska samhällets historia. Somalia är traditionellt ett samhälle som dominerats av boskapsskötande nomader. De har visserligen omgivits av olika typer av statsapparater. Ett tag var det brittiskt och italienskt kolonialstyre. 1960 bildades Republiken Somalia. Men för en boskapsskötande nomad betyder staten inte så mycket. Staten dyker upp lite då och då. Men den är inte närvarande i vardagen. 1991 föll den somaliska staten samman och landet drabbades av förödande inbördeskrig (bortsett från den forna brittiska kolonin – som utropade sig själv till den självständiga republiken Somaliland).

Så uppförsbacken är stor för Shamis Abdi Bile och hennes kollegor. Men hon går ändå de där kilometrarna till jobbet varje dag för att hon brinner för sitt arbete. Och hon dyker även upp i en Youtubeklipp om när Puntland invigde Somalias första kriminaltekniska laboratorium, med stöd av Sverige. Klippet kan ses här nedan:

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *