Poet från Somaliland benådad – anklagad för ha ringaktat nationen

Poeten Naima Qorane har frigivits efter att ha benådats av Somalilands president Muse  Bihi Abdi.

Hon arresterades på flygplatsen i Hargeisa när hon skulle resa till Mogadishu i januari. Hon anklagades för att på olika sätt ha nedvärderat eller förrått Somaliland som stat genom att ha talat för somalisk enighet. I rättegången åtalades hon på två punkter, dels för ”antinationell” aktivitet utomlands, dels för att ha uttryckt förakt för den egna nationen. Hon friades på den första punkten, men dömdes till tre års fängelse på den andra åtalspunkten. Domen kom i april.

Bland annat ska personer med huvor ha kommit in i cellen och hotat att våldta henne om hon inte lämnade ut lösenord till mobilen och sina konton på sociala meder.

Dessutom finns det detaljerade anklagelser om hur hon behandlats i fängelset. Bland annat ska personer med huvor ha kommit in i cellen och hotat att våldta henne om hon inte lämnade ut lösenord till mobilen och sina konton på sociala meder.

Med början i december arresterades en rad aktivister och journalister i Somaliland.

Att Amina Qorane släppts ska vi vara glada över. Men det är illa för Somalilands rykte att hon över huvud taget arresterades. Runt om i världen finns parlamentariker och andra som tar politiska risker för att kräva någon form av erkännande av Somaliland, mot bakgrund av att Somaliland är ett relativt stabilt land där maktskiften sker fredligt och där valen är hyggligt demokratiska.

Det kanske väckte vrede både i opinionen och bland personer i ledande ställning. Men just i sådana lägen ska en ansvarsfull regering stå upp för yttrandefriheten.

Somalilands regering och parlament borde snarast se till att täppa igen de luckor i landets lagstiftning som gör det möjligt att arrestera en poet. Det hon sade var kanske obekvämt. Det var kanske omstritt. Det kanske väckte vrede både i opinionen och bland personer i ledande ställning. Men just i sådana lägen ska en ansvarsfull regering stå upp för yttrandefriheten.

Somalilands chans att få ett erkännande av omvärlden är att genomföra demokratiska reformer så att inte poeter eller journalister riskerar att hamna i finkan. Det räcker verkligen inte med en benådning av presidenten! Somaliland borde göra en tidsplan för att göra de reformer som krävs för att landet ska betecknas som demokrati av organisationen Freedom House.

Tänk om Somaliland kunde befästa sin yttrandefrihet så pass att organisationer som Reportrar utan gränser tycker att de kan ha sitt högvarter för Afrika i Hargeisa.

Därför blir jag både förtvivlad om upprörd när jag hör om sådana fall som Naime Qorane.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *