Dansbaneelände i Sverige på 30-talet – och upprörd debatt i Somalia 2018!

Ovanstående klipp handlar om Kiin Jaamac. Det är någon månad gammalt. Men jag tycker att företeelsen är intressant. Kiin Jaamac är somalier, men bor i London. Hon har utvecklat en egen musikstil, där hon kombinerar det somaliska med det hon möter i sin vardag i London. Hon är omåttligt populär i Somalia.

Hennes namn stavas lite olika. Jag har valt den stavning som finns i Spotify.

Men när hon skulle hålla en konsert i Mogadishu i april var det en grupp religiösa ledare som manade människor att inte gå på konserten. För Kiin Jaamac bidrar till allt möjligt elände, bland annat att undergräva moralen, anser de religiösa ledarna. Jag vet uppriktigt sagt inte hur representativa de är.

Sådant har vi också hört i Sverige. Eftersom jag älskar att dansa så har jag till exempel intresserat mig för den debatt som fördes om ”dansbaneeländet” på 30- och 40-talen. Och för att ta något som jag själv kommer ihåg: När The Beatles slog igenom på 60-talet var det inte alltid uppskattat av vuxenvärlden. Jag själv gick till exempel i skola på Tjörn i en miljö som präglades djupt konservativa religiösa idéer.

Här är ett inslag om dansbaneländet i Sverige från radioarkivet.

Och här är ett klipp med Kiin Jaamac:

 

 

 

 

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *