Det här gör mig så glad. Somaliska tjejer som bryter mot alla tänkbara stereotyper!

Klippet ovan är från the Evening Standard. Det handlar om Jawahir Roble, en ung somalisk tjej som har ett brinnande fotbollsintresse. Hon har nu blivit den första kvinnliga muslimen som dömer i herrfotboll i Storbritannien.

Hon föddes i Mogadishu, kom som flykting till London. Hennes fotbollsintresse möttes med skepsis av föräldrarna. Men nu är hon domare. Hon säger att hon vill göra det till sitt yrke. Drömmen är att få döma matcher i Premier League. Här kan du läsa artikeln i Evening Standard. Se också videoklippet här nedan.

Ett annat exempel är Ramla Ali. Också hon somalier som kommit till Storbritannien. Hennes passion är boxning. Också hon fick till att börja med hantera skeptiska föräldrar. Hon började med att säga till föräldrarna att hon höll på med träning. När hon kom hem med en blåtira, så hittade hon på någon bortförklaring.

Och hennes dröm är att tävla för Somalia i olympiaden 2020.

En film om Ramla Ali finns här:

I Sverige har ju Somalia bandy fått stor uppmärksamhet. Och jag tycker att det är intressant om Somalia dyker upp i stora idrottstävlingar via eller tack vare somalier i exil.

Här är en bandymatch mellan Somlia och Nederländerna.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *