Avgörande utveckling Etiopien-Eritrea – ökar hoppet för Dawit Isaak

Birgitta Ohlsson (L) kommer ut efter att ha suttit inlåst 15 minuter i en uppbyggd fängelscell. Tanken är att man ska få en känsla av hur det är att vara inlåst på samma sätt som den fängslade svenske journalisten Dawit Isaak. Foto: Henrik Montgomery / SCANPIX / kod: 10060

Etiopiens nye premiärminister Ahmed Abiy Ali började frige politiska fångar. Vi som har anledning att följa Etiopien fick ett nytt hopp om att Afrikas näst folkrikaste land skulle gå i demokratisk riktning. Så kom den svenske läkaren Fikru Maru hem till Sverige. Det var ännu ett tecken på att förändringarna i Etiopien är på riktigt.

Nu har beskedet kommit: Etiopien vill slutgiltigt sluta fred med Eritrea. Det innebär att Etiopien backar ifråga om den omstridda gränsen – och accepterar en internationell skiljedom. En politisk tvärvändning!

Därtill kommer besked om nya öppningar för internationella investerare. Vill du köpa aktier i Ethiopian Airlines, så var så god. Nu blir det möjligt. För övrigt ingår Ethiopian Airlines i Star Alliance, alltså samma allians som SAS. Bolaget flyger direkt från Stockholm till Addis Abeba.

Men tillbaka till Eritrea: Jag besökte själv Eritrea våren 1998. Då betraktades Eritea som Afrikas hopp. Ett fantastiskt land att besöka, på den tiden. En press som åtminstone delvis var fri. Ett land relativt fritt från korruption. En av dem som startade en tidning i Eritrrea var svensk-eritreanen Dawit Isaak.

Bara ett par månader efter min hemkomst bröt kriget mellan Eritrea och Etiopien ut. Gränstvisten borde i sig inte ha varit så svår att lösa. Men de gamla gerillaledarna Meles Zenawi i Etiopien och Isaias Afewerki i Eritrea gjorde som de vara vana vid: Alltså krig. Det skulle dröja till 2000 innan kriget tog slut. Parterna kom överens om ett internationellt skiljeförfarande.

Men Etiopien vägrade att följa det som blev resultatet av skiljedomen. Så ur den eritreanska regimens synpunkt så upphävdes aldrig krigstillståndet.

En grupp personer inom det styrande partiet i Eritrea skrev ett upprop där de frågade sig vad det blev av löftena om en konstitution och demokrati. Och som journalist gjorde Dawit Isaak vad varje journalist borde göra i en sådan situation: Alltså skriva om uppropet. Både Dawit Isaak och de som skrev uppropet arresterades.

Hela Eritrea är fortfarande satt på krigsfot, så att säga. Hela samhället är  militariserat, just med hänvisning till konflikten med Etiopien. Det är också därför som Dawit Isaak sitter inspärrad.

Nu säger den etiopiska regeringen att den vill sluta fred med Eritrea – genom att backa, genom att återlämna de områden som enligt en internationell skiljedom hör till Eritrea. Det är ett erbjudande som är så bra att det blir svårt för regimen i Eritrea att tacka nej.

Då inträffar två saker: 1. Eritrea får en chans att komma in i världssamfundet igen. Då har jätten Etiopien ingen anledning att använda sin diplomatiska tyngd för att isolera Eritrea. Och som av en tillfällighet öppnar Sverige en representation i Eritrea inom kort. Visserligen ingen ambassad. Men en diplomatisk representation som ständigt är närvarande i landet. 2. Den eritreanska regimen får svårare att motivera det undantagsläge som den har tvingat sitt folk att leva under. Båda dessa faktorer borde vara positiva för Dawit Isaak.

Så hur kommer Eritrea att reagera på Etiopiens erbjudande. En pessimistisk bild ges av Etiopien-analytikern Ahmed Soliman i Financial Times:

”My instinct is that President Isaias will not want to respond positively because the grip that he has over his country is predicated on the fact that Eritrea faces a constant national security threat from Ethiopia”.

Det återstår att se. Men nu är det läge för UD att aktivera all diplomati som finns, för att utverka Dawit Isaaks frigivning. Den politiska kartan på Afrikas horn är på väg att ritas om. Det som händer i Etiopien kommer i hög utsträckning att påverka grannländerna.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *