Internationell krisgrupp om Somalia och Somaliland: Prata med varandra för böveln!

President Farmajo i Somalia pressas frå¨n två håll: Relationerna med Förenade Arabemiraten har nått fryspunkten. I stället verkar Förenade Arabemiraten via de federala delstaterna i Somalia. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

International Crisis Group är en oberoende organisation som gör analyser av internationella kriser och som dessutom ger handfasta råd till bland annat regeringar runt om i världen om hur de ska agera. Sveriges förre utrikesminister Carl Bildt är en av dem som är engagerade i organisationens verksamhet.

Den 5 juni släppte International Crisis Group en intressant rapport om hur maktkampen i Mellanöstern påverkar Somalia. På den ena sidan står länder som Saudiarabien och Förenade arabemiraten. På den andra står länder som Qatar och Turkiet. Både Somalia och Somaliland har hamnat mitt i denna strid på ett minst sagt olyckligt sätt.

Somaliland verkar ha tagit ställning. Landet låter Förenade Arabemiraten bygga en militärbas i Berbera och har dessutom lovat att rusta upp den civila hamnen – med Somaliland, företaget DP World från Förenade Arabemiraten och Etiopien som delägare. Somaliland har dessutom förbjudit Qatar Airways från att flyga över dess territorium.

President Farmajo anklagar Förenade Arabemiraten för att använda delstaterna för att underminera hans ställning.

Somalias president Farmajo har bestämt sig för att inte ta ställning i striden, trots lockrop från Saudiarabien. Men det har visat sig svårt. För Förenade Arabemiraten har i stället vänt sig direkt till delstaterna i Somalia och bland annat erbjudit att utveckla deras hamnar. President Farmajo anklagar Förenade Arabemiraten för att använda delstaterna för att underminera hans ställning.

Muse Bihi valdes till Somalilands president efter valet i november förra året. (AP Photo/Barkhad Kaariye, File)

Och för att trassla till det ännu mer så beslagtog somaliska myndigheter en stor summa kontanter som hittas ombord på att flygplan från Förenade Arabemiraten. Det ledde till en akut diplomatisk kris mellan Somalia och Förenade Arabemiraten.

Lägg därtill att det uppstått direkta militära strider mellan Somaliland och Puntland (som ingår i Somalia). De kan inte komma överens var gränsen ska dras.

International Crisis Group listar ett antal råd till den somaliska regeringen:

Prata med Förenade arabemiraten, gärna med saudisk medling. Och pengarna som beslagtogs i ett flygplan från Förenade Arabemiraten kan användas för att betala löner till säkerhetsstyrkor.

Sluta att slå ner på delstater för att de tar emot pengar från Förenade arabemiraten. I stället bör regeringen agera för att få ett finansiellt system som är mer öppet. Ett första steg har tagits genom att regeringen gör årliga rapporter om biståndsflödet. Signifikanta donationer ska redovisas offentligt.

Påskynda arbetet med en permanent konstitution som klargör arbetsfördelningen mellan den federala regeringen i Mogadishu och delstaterna.

Prat meda Somaliland! Både president Farmajo i Somalia och Muse Bihi i Somaliland borde offentligt lova att de ska säga ja till ett möte. Somalia borde tona ner sin kritik mot avtalet mellan DP World och Somaliland. Eller för att uttrycka det med mitt mer uppriktiga språk: Prata med varandra för böveln.

 

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *