Två skribenter i Somaliland frigivna – Sverige borde hjälpa Somaliland

Tidningen Horn Diplomat rapporterar att två skribenter som fängslats i Somaliland har frigivits efter att presidenten benådat dem. Mohamed Kayse Mohamoud är en bloggare som dömdes till 18 månaders fängelse för att han kallat president för ”lokal”.

En struntsak som inte skulle vara straffbar i något land med verklig pressfrihet. Det skulle knappast ens vara ett ärende för en pressetisk prövning.

Domaren och hävdade att det är straffbart eftersom president Bihi är ”nationell president”. En struntsak som inte skulle vara straffbar i något land med verklig pressfrihet. Det skulle knappast ens vara ett ärende för en pressetisk prövning. Sådant måste en president som hävdar att hans land är en demokrati tåla!

En annan som frigivits genom en benådning från presidenten är Mohamed Adan Dirir. Han skrev artiklar där han anklagade ett privat skolföretag för missförhållanden och korruption.

Tidigare frigavs även poeten Naima Qorane. Hon hade vid ett besök i Somalia uttryckt en dröm om ett enat Somalia. För detta åtalades hon för att ha ringaktat Somaliland som nation.

Här finns det flera principiella invändningar mot hur rättsväsendet i Somaliland hanterat frågan. 1. Att drömma om ett enat Somalia kan kanppast vara straffbart i en demokrati. 2. Om nu Somaliland vill bli erkänt som egen nation, så är det en sällsynt dum idé att åtala en person för vad han eller hon har sagt i Somalia. Då ligger det i Somalilands intresse att notera att andra regler gäller i Somalia. Och så finns det en princip om ”dubbel straffbarhet”. Om du dömer en person för något han eller hon har gjort i ett annat land, så ska handlingen vara straffbar även i det landet.

Oavsett vilket land vi erkänner borde Sverige agera för att till exempel utbilda journalister i Somaliland och lagstiftarna i landets parlament, om hur pressfrihet fungerar.

Somalilands diplomatiska isolering kan vara ett hinder mot att utveckla demokratiska fri- och rättigheter. Det påpekar bland annat Fatima Ibrahim från oppositionspartiet Waddani i en tv-intervju jag gjorde med henne för en tid sedan. Oavsett vilket land vi erkänner borde Sverige agera för att till exempel utbilda journalister i Somaliland och lagstiftarna i landets parlament, om hur pressfrihet fungerar.

I Etiopien pågår det nu en intressant utveckling i rätt riktning. Just Somaliland och Etiopien har en nära relation – och de båda länderna skulle kunna vara draghjälp åt varandra i demokratisk riktning.

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *