Mååååål! Nu kan somaliska fotbollsfans jubla utan att riskera livet!

Jublande fotbollsfans i Mogadishu! Numera kan de följa fotbolls-VM utan att riskera sitt liv. AP Photo/Mohamed Sheikh Nor)

Fotbolls-VM pågår. Och i Somalia finns många som vill följa matcherna. De vill jubla när favoritlaget gör mål. De vill känna spänningen strax före en straffspark. Och de vill vill sitta där och svära över urusla domare och spelare som inte sköter sig.

Terroriströrelsen Al Shabaab betraktar fotboll som antiislamskt. Och när fotbolls-VM hölls 2010 kontrollerade rörelsen delar av huvudstaden Mogadishu.

Att kunna göra det har verkligen inte varit en självklarhet. Terroriströrelsen Al Shabaab betraktar fotboll som antiislamskt. Och när fotbolls-VM hölls 2010 kontrollerade rörelsen delar av huvudstaden Mogadishu.

Men i år kontrolleras Mogadishu av Afrikanska unionens styrkor och av somaliska säkerhetsstyrkor. Fortfarande utgör Al Shabaab ett allvarligt hot. Men Mogadishu-borna trotsar rörelsens hot. De samlas på caféer, restauranger och andra offentliga lokaler för att följa fotbolls-VM.

Till exempel försökte de islamiska domstolarna att förbjuda indiska Bollywood-filmer, när de kontrollerade huvudstaden 2006. Men de tvingades backa.

Så gott som alla somalier är muslimer. Men det har hänt tidigare att extrema muslimska rörelser tvingats backa när de försökt att introducera en överdrivet sträng syn på nöjesliv. Till exempel försökte de islamiska domstolarna att förbjuda indiska Bollywood-filmer, när de kontrollerade huvudstaden 2006. Men de tvingades backa. Jag har själv varit på Bollywood-biograf i Mogadishu för länge sedan. Själva biografbesöket var en lika kul upplevelse som själva filmen.

Och försök inte hindra somalier från att titta på fotboll!

Här är också en film om tjejer i Somalia som trotsar både normer och hot och spelar fotboll.

 

 

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *