Somalia börjar exportera fisk – när kommer den första fiskkonserven till EU?

Svärdfisk på väg till marknaden i Mogadishu. Somalia har nu också börjat exportera fisk till Kenya. (AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

Det här är en liten grej – än så länge. Men den har en potential att bli en betydligt större grej. Somalia har börjat exportera fisk till grannlandet Kenya.

Det är handel som har lyft länderna i Sydostasien. Det är handel som nu gör Etiopien till en av Afrikas snabbväxande ekonomier.

Just att få igång handel mellan Somalia och omvärlden är en av nycklarna för att få igång både en ekonomisk utveckling och en politisk normalisering i ett av Afrikas mest plågade länder. Det är handel som har lyft länderna i Sydostasien. Det är handel som nu gör Etiopien till en av Afrikas snabbväxande ekonomier. Visst kan omvärlden hjälpa Somalia med säkerhet. Och med bistånd kan byar få vattenpumpar, skolor och sjukvård. Men det är genom handel som Somalia kan få en ekonomisk utveckling som liknar den i Etiopien.

Somalia har en lång kust som är rik på fisk. Jag minns när jag i början av 80-talet kunde sitta på en restaurang i Kismayo och äta hummer. Priset var skrattretande lågt. Tio år senare hörde jag hur sydafrikanska piloter – som till vardags flög mellan Nairobi och Somalia – förhandlade med somalier om att köpa just hummer i Kismayo för att sedan transportera den vidare till Sydafrika. Jag kan naturligtvis ställa mig frågan om detta skedde på ett alltigenom lagligt sätt och om intäkterna från denna hummerförsäljning noterades av berörd skattemyndighet. Men det visar att det finns en potential, en efterfrågan.

Så världssamfundet borde se till att säkra Somalias kuster både för att förhindra piratverksamhet och för att förhindra att utländska fiskefartyg plundrar ett av Afrikas fiskrikaste områden.

Ytterligare några år senare drabbades framför allt Puntland i den nordöstra delen av Somalia av ett omfattande tjuvfiske. Någon i Puntland kom på att en variant var att uppbringa utländska fartyg och sedan kräva en lösensumma. På det sättet växte piratverksamheten fram. Så världssamfundet borde se till att säkra Somalias kuster både för att förhindra piratverksamhet och för att förhindra att utländska fiskefartyg plundrar ett av Afrikas fiskrikaste områden.

Och det finns fler saker som Somalia skulle kunna exportera. Jag har tidigare skrivit om min dröm att kunna köpa somaliska bananer på Ica. De är nämligen godast!

Alltså inga tullar eller importkvoter för en fiskkonserv eller en banan från Somalia.

Våren 2001 stiftade EU en lagstiftning som just Somalia har glädje av. Under förhandlingar som leddes av den dåvarande handelsministern Leif Pagrotsky (S) och EU-kommissionären Pascal Lamy kom EU-länderna överens om att öppna sina marknader för de allra fattigaste länderna i världen. Alltså inga tullar eller importkvoter för en fiskkonserv eller en banan från Somalia. Men när kommer den första fiskkonserven från Somalia till EU?

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *