Ett ansvarslöst krig kan skapa drömläge för Al Shabaab och Islamiska staten

En landsksapsbild från Puntland, ett självstyrande område inom Somalia. Strider har fortsatt mellan Puntland och Republiken Somaliland. (AP Photo/Ben Curtis)

International Crisis Group har publicerat en ny oroande rapport om striderna mellan Puntland i Somalia och den de facto självständiga republiken Somaliland. En av slutsatserna i rapporten är att fortsatta strider inte bara blir förödande i sig för både Puntland och Somaliland. I bakgrunden finns också terroristgrupper som skulle tycka att ett krig passar deras syften utmärkt. Det är bara att se på Irak och Syrien för att konstatera att det kaos som uppstår i ett krig är en utmärkt grogrund för den typen av rörelser.

Men det finns också falang inom Islamiska Staten. När nu Islamiska staten förlorar terräng i Syrien och Irak, så är det lätt att tänka sig att rörelsen betraktar Somalia som ett möjligt expansionsområde.

I Somalia är det Al Shabaab som är den mest kända terroriströrelsen. Den har förklarat sig lojal med Al Qaida. Men det finns också falang inom Islamiska Staten. När nu Islamiska staten förlorar terräng i Syrien och Irak, så är det lätt att tänka sig att rörelsen betraktar Somalia som ett möjligt expansionsområde.

Både Somaliland och Puntland skulle kunna beskrivas som framgångsrika exempel på en fredlig utveckling, samtidigt som södra Somalia präglats av inbördeskrig. Somaliland genomförde hyggligt fria val till presidentposten i november förra året och nu närmar det sig även parlamentsval.

I den territoriella konflikten så hävdar Somaliland de gränser som gällde för det brittiska protektoratet Brittiska Somaliland. Puntland hävdar att det omstridda området hör till klaner som är kopplade till Puntland. Både president Bihi i Somaliland och Puntlands president Abdiweli Gas verkar tro att det är möjligt att nå en snabb militär seger. Detta är emellertid en illusion, enligt analytikerna på International Crisis Group.

När val närmar sig i både Somaliland och Puntland finns en tydlig risk att de båda presidenterna trappar upp situationen i förhoppningen att ett krig ”piggar upp” i en valrörelse. Alltså den mest ansvarslösa populism du kan tänka dig!

Både västvärlden, Etiopien och Förenade arabemiraten borde lägga all sin tyngd för att åstadkomma en vapenvila och därefter förhandlingar om en långsiktig lösning på konflikten.

International Crisis Group anser att omvärlden är på tok för passiv i förhållande till denna konflikt. Både västvärlden, Etiopien och Förenade arabemiraten borde lägga all sin tyngd för att åstadkomma en vapenvila och därefter förhandlingar om en långsiktig lösning på konflikten.

Båda parter borde då verka för en pragmatisk kompromisslösning. Puntland vinner därmed freden. Och Somaliland skulle vinna genom att faktiskt bli en halvt erkänd motpart till Puntland och den federala regeringen i Somalia.

President Bihis mål bör i första hand inte vara ett formellt diplomatiskt erkännande av Somaliland utan snarare ett de facto-erkännande.

President Bihi i Somaliland borde också tänka på att en konflikt kan spoliera alla möjligheter att åstadkomma någon form av erkännande av Somaliland. Om han i stället byter och kör en förhandlingslinje, så innebär det med nödvändighet ett slags erkännande av Somaliland, i det att omvärden kommer att börja prata med landets regering. President Bihis mål bör i första hand inte vara ett formellt diplomatiskt erkännande av Somaliland utan snarare ett de facto-erkännande.

Jag kan även tycka att den svenska regeringen skulle kunna vara mer aktiv i den här frågan. Sverige är en av de riktigt stora biståndsgivarna till området. Och det bor nästan 100 000 människor i Sverige med ursprung i Somalia eller Somaliland.

 

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *