Vem betalar priset för säkerheten i Somalia? Krav på att Kenya drar sig ur!

En kenyansk soldat med ett raketgevär i Somalia. Kenya har 4 000 soldater i Somalia. (AP Photo/Ben Curtis, File)

För fem år sedan kontrollerades större delen av huvudstaden Mogadishu av terrorgruppen Al Shabaab. Nu pågår en normalisering där vi ser företagande växa fram. Regeringen börjar ta ut skatter. Somalier från diasporan återvänder till sitt hemland.

Tänk dig själv om Sverige hade haft en truppstyrka i ett annat land med ett par hundra stupade soldater och dessutom 155 terrorattacker under sex år – som kan kopplas till truppinsatsen i det andra landet.

Men vem tar ansvar för Somalias säkerhet? En av de länder som har en stor truppstyrka i Somalia är Kenya. Och i Kenya är insatsen omstridd av två skäl. Dels kan antalet stupade kenyanska soldater räknas i hundratal. Dels har Al Shabaab genomfört en rad attacker i Kenya sedan truppinsatsen började. Tänk dig själv om Sverige hade haft en truppstyrka i ett annat land med ett par hundra stupade soldater och dessutom 155 terrorattacker under sex år – som kan kopplas till truppinsatsen i det andra landet.

I maj hotade president Uhuru Kenyatta att dra tillbaka de kenyanska styrkorna med hänvisning till att EU skurit ner sina bidrag till insatsen. Och nu har en ledamot i det kenyanska parlamentet skrivit en petition med krav på att de kenyanska trupperna ska dras tillbaka från Somalia. Även om kravet på ett tillbakadragande avvisas, så är detta en debatt som omvärlden måste vara uppmärksam på.

Omvärldens insatser i Somalia präglas mer än något annat av ryckighet. USA gick in med trupper 1992 för att skydda hjälparbetet. Senare blev det flera nationer som bidrog med en FN-styrka till landet. ”Black Hawk down”-incidenten ledde till att USA och senare också FN drog sig ur.

Men nu är det en styrka från flera länder i den Afrikanska unionen som med viss framgång upprätthåller säkerheten i landet. Det pågår också ett arbete för att utbilda en somalisk truppstyrka. Men den är ännu inte redo att ta över ansvaret. USA har dessutom trupper i landet som specifikt ska bekämpa Al Shabaab.

Den aktuella debatten i Kenya visar att Europa inte bara bekvämt kan luta sig tillbaka och låta länderna i Afrika sköta det svåra arbetet med att tränga tillbaka Al Shabaab.

Sverige är nu en av de riktigt stora biståndsgivarna till Somalia. Och det är ett säkerhetsintresse för både Sverige och andra europeiska länder att Somalia stabiliseras. Den aktuella debatten i Kenya visar att Europa inte bara bekvämt kan luta sig tillbaka och låta länderna i Afrika sköta det svåra arbetet med att tränga tillbaka Al Shabaab. Att skapa ett läge där Somalia går mot mer instabilitet får inte vara ett alternativ.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *