Konferens bekräftar viktig roll för Sverige i återuppbyggnaden av Somalia

Under två dagar hölls ett internationellt möte om återuppbyggnaden av Somalia i Bryssel. På bilden:  Somalias president Mohamed Abdullahi Mohamed (Farmajo) och EU:s talesperson i utrikesfrågor, Federica Mogherini.

Sverige var en av värdarna när Somalia partnership forum arrangerades i Bryssel under två dagar. Och därmed var utrikesminister Margot Wallström också en av inledningstalarna. I konferensen deltog bland annat 56 länder, EU och företrädare för Afrikanska unionen. Sveriges ställning som värdland bekräftar att Sverige är ett av de länder i västvärlden som spelar en ledande roll i arbetet med att stödja Somalias återuppbyggnad.

Jag tycker att Margot Wallström höll ett bra tal, där hon bland annat framhåll vikten av ett stärka kvinnors ställning i Somalia.

Det är en ganska lång kommuniké som deltagarna kom överens om. Här finns  bland annat ett särskilt avsnitt om mänskliga rättigheter om jämställdhet. Bland annat sägs följande:

”We encourage the Somali government to prioritise the enactment of legislation and undertake reforms that respect, protect and promote womens’ and girls’ full enjoyment of all human rights and to allow for the response, prevention and elimination of all forms of violence and discrimination against women and girls. We acknowledge the more recent successes by the FGS in endorsing the Sexual Offence Bill at the cabinet level, a first step towards effective prosecution of sexual crimes and an to impunity in these cases. ”

Jag noterade speciellt de rader som handlade om konflikten mellan Puntland och Somaliland. Det är en gränstvist mellan Puntland, som är delstat i Somalia och Somaliland, som har utropat sin självständighet. Gränstvisten har flera gånger urartat till militära strider.

Konferensens deltagare uppmanar både Somalilands och Puntlands regeringar att omedelbart stoppa fientligheterna, inleda politisk dialog och dessutom se till att humanitära organisationer får tillträde till det omstridda området.

När det gäller den ömtåliga relationen mellan Somalia och Somaliland på lite längre sikt så säger slutkommunikén att den federala regeringen i Mogadishu och regeringen i Somaliland ska återuppta dialogen. Det sägs också särskilt att det måste ske i en anda av kompromissvilja.

Den här typen av dokument antas med enhällighet. Det innebär att även Somalias president Farmajo i princip står bakom detta. För regeringen i Somaliland innebär detta en möjlighet att faktiskt komma framåt – mot en lösning som kan fungera på kort och medellång sikt. För när 56 länder manar till en dialog mellan Somaliland och Somalia, så innebär det ett erkännande av Somaliland som en part, om än inte som självständig stat.

Hela avsnittet om konflikten i norr lyder som följer:

”We express deep concern about the conflict in Tukaraq in the Sool region. We call on both the Somaliland and Puntland administrations to immediately cease hostilities, separate forces to return to the status quo ante, engage in political dialogue and allow humanitarian access.

We urge the FGS and Somaliland administration to resume dialogue as early as possible to seek a peaceful solution to their differences. We call on Somalia’s leaders at both the federal and state levels to demonstrate a spirit of compromise.”

Här är en länk där du kan se inledningsanförandena vid konferensen.

Och här kan du se den avslutande pressträffen.

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *