En känd somalisk entreprenör mördad – se hans föredrag!

Bilden ovan är ett klipp från Youtube. En fem år gammal föreläsning av Mohamed Mohamud Sheikh. Han var en av många somaliska entreprenörer. Han började med en enkel idé. Han hörde om personer i Mogadishu som skickade sina kostymer till Nairobi i grannlandet Kenya för kemtvätt. Någon kemtvätt hade inte funnits i Mogadishu sedan inbördeskriget började 1991. Sagt och gjort. Kemtvätten kom igång. Han startade sedan även en blomsterbutik.

Med hjälp av Google startade han en verksamhet för att ge stöd åt andra entreprenörer, genom utbildningar, seminarier och mötesplatser.

Han var alltså en av många entreprenörer som bidrog till att normalisera den somaliska huvudstaden med sådan service som borde vara självklar i en storstad med 2,5 miljoner invånare – och dessutom säte för regering och en rad myndigheter.

Sedan bestämde han sig för att dela med sig av sina erfarenheter. Med hjälp av Google startade han en verksamhet för att ge stöd åt andra entreprenörer, genom utbildningar, seminarier och mötesplatser.

Men den andra augusti blev han nedskjuten. Han fördes till sjukhus, men avled av sina skador. Enligt Hiiran Online har terrorgruppen Al Shabaab legat bakom ett antal attentat mot affärsmän och entreprenörer. Men många mord förblir ouppklarade. Enligt Hiiran Online finns det också en alarmerande trend att skrupelfria affärsmän mördar konkurrenter. Alltså metoder som också förekom på 90-talet när stora delar av Somalia styrdes av mer eller mindre hänsynslösa krigsherrar.

En talesperson för den somaliska regeringen uppger att Mohamed Mohamud Sheikhs mördare själva blev ihjälskjutna av polis och att fordonet de färdades i har beslagtagits. En obeväpnad person ska också ha synts springa iväg från platsen.

Å ena sidan en normalisering och ett sprudlande entreprenörsskap. Å andra sidan är våldet aldrig långt borta.

Det må vara hur det vill med den saken, men Mohamed Mohamud Sheikhs öde är en spegel av läget i Somalia. Å ena sidan en normalisering och ett sprudlande entreprenörsskap. Å andra sidan är våldet aldrig långt borta. Somalia är på väg att resa sig, men har en lång väg kvar.

Här kan du se hans föreläsning som hölls år 2013:

 

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *