Somaliska gerillaledare från Ogaden återvänder till Addis Abeba

En bild från den somaliska regionen i Etiopien. En region som under årtionden präglats av krig och konflikter.  Nu finns det hopp om fred. (AP Photo/Elias Meseret)

Tre ledare för gerillarörelsen ONLF i Ogadenregionen har anlänt till Etiopiens huvudstad Addis Abeba, efter en längre tids exil i Eritrea. Rörelsen har också utlyst en ensidig vapenvila, det vill säga ett stopp för den väpnade kampen mot regeringsstyrkorna. Hittills har ledningen för rörelsen varit stationerad i Eritrea, som fram till för bara några veckor sedan befann sig i ett tillstånd av nästan krig med Etiopien – ”min fiendes fiende är min vän”.

En talesperson för ONLF säger att orsaken till att ledarna nu återvänder är att de vill hjälpa till stabilisera läget i den region i Etiopien där majoriteten av befolkningen utgörs av somalier.

Om detta skulle utvecklas till en framgångsrik fredsprocess så är det ett enormt framsteg. Men det som krävs är en försoning efter årtionden av krig och bitterhet.

När etiopiska och kubanska trupper for fram i området ledde det till att i storleksordningen en halv miljon människor flydde till Somalia.

När jag kom till Somalia för första gången 1977 pågick kriget mellan Etiopien och Somalia. Somalias president Siad Barre skickade in sina styrkor i Etiopien för att stödja de upprorsrörelser som fanns bland somalier i Etiopien. Det fanns en dröm om ett ”Storsomalia”. Det kriget förlorade Somalia. När etiopiska och kubanska trupper for fram i området ledde det till att i storleksordningen en halv miljon människor flydde till Somalia. Många av dem var somalier, men det var också många från oromofolket, som är den största folkgruppen i Etiopien.

Den Sovjetstödda diktatorn i Etiopien Mengistu Halie Mariam och president Siad Barre i Somalia störtades faktiskt samma år – 1991.

Men regimskiftet innebar inte någon fred för somalierna i Etiopien. När de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson fängslades i Etiopien hade de rest in i landet med ONLF-gerillan, bland annat för att undersöka hur drivkraften att exploatera oljetillgångar ledde till att trakasserier mot den somaliska befolkningen.

För den somaliska regionen i Etiopien har fram till nu letts av Abdi Mohamoud Omar, även kallad Abdi Illey. Han är känd för att vara en riktig hårding.

Men när premiärminister Ahmed Abiye tillträdde i Etiopien blev det början på en intensiv reformprocess. Politiska fångar har släppts. Etiopien har slutit fred med Eritrea. Etermedier som sänt nyheter om Etiopien i exil har återvänt.

Men i Ogaden är försoning något som är lättare sagt än gjort. Den somaliska regionen i Etiopien har fram till nu letts av Abdi Mohamoud Omar, även kallad Abdi Illey. Han är känd för att vara en riktig hårding. Den polisstyrka som stod under hans befäl, Liyu-polisen, har enligt Human Rights Watch gjort sig skyldiga till allvarliga övergrepp mot mänskliga rättigheter, både i den somaliska regionen och i Oromo-regionen.

När Abdi Illey skickade sin polisstyrka till en stad utanför sin region så blev måttet rågat för regeringen i Addis Abeba. Den skickade in soldater i den somaliska regionen för att avväpna Liyu-polisen. Enligt uppgift dog 29 personer i striderna.

Gott så? Nej, inte alls. För vi ska komma ihåg att Etiopien och Somalia under århundraden har varit varandra arvfiender.

Okej, då har vi alltså en lokal tyrann som avväpnas av den etiopiska regeringens styrkor. Gott så? Nej, inte alls. För vi ska komma ihåg att Etiopien och Somalia under århundraden har varit varandra arvfiender. Jämför gärna med Sverige och Ryssland om du vill! Så även tyrannen försvann blev många somalier förbannade över deras region besattes av etiopiska styrkor.

Under efterkrigstiden var Etiopien ett land som spred oro omkring sig. Det vore fantastiskt om landet i stället sprider välstånd, demokrati och fred!

Att ONLF-gerillans ledare nu har funnit att det är lämpligt att lägga ner sina vapen och agera med politiska medel i stället är hoppfullt. Men vi ska komma ihåg att fredsprocesser av det här slaget är bräckliga och inte sällan kommer det bakslag. I Etiopien handlar det dessutom om flera olika fredsprocesser som förhoppningsvis leder till att Etiopien omvandlas i demokratisk riktning. Under efterkrigstiden var Etiopien ett land som spred oro omkring sig. Det vore fantastiskt om landet i stället sprider välstånd, demokrati och fred!

 

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *