Ung flicka dog av kvinnlig könsstympning – kommer någon att fällas?

Nästan alla unga tjejer i Somalia drabbas av kvinnlig könsstympning. Och i två tredjedelar av fallen tillämpas den svåraste varianten. Nu pågår en polisutredning i ett fall där en flicka dog.
Foto: Lars Pehrson/SCANPIX

Hon hette Deeqa Dahir Nuur. Hon var tio år gammal. I enlighet med traditionen utsattes hon för kvinnlig könsstympning i Somalia. Det blev komplikationer. Efter ett par dagar fördes hon till ett sjukhus där hon avled på grund av förblödning. Kvinnlig könsstympning är allmän i Somalia. När jag läser olika källor säger en del att det är 96 procent av flickorna som drabbas. Andra säger att det är 98 procent.  Det är alltså så gott som alla!

Jag vill dock påpeka att undersökningar bland somalier i Sverige pekar på att de allra flesta är emot övergreppet.

För just Deeqa Dahir Nuur har blivit en offentlig angelägenhet. Myndigheter har för en gångs skull medgett att en flicka har avlidit på grund av övergreppet.

Så det finns sannolikt många liknande fall. Deeqa Dahir Nuur är långt ifrån ensam. Men det är ändå ett fall som skiljer sig från de andra. För just Deeqa Dahir Nuur har blivit en offentlig angelägenhet. Myndigheter har för en gångs skull medgett att en flicka har avlidit på grund av övergreppet. Vice premiärminister Mahdi Mohamed Gulaid har sagt att denna tradition måste upphöra. Och riksåklagaren Ahmed Ali Dahir sade att han sänt en styrka på tio personer för att undersöka ärendet.

Enligt Somalias provisoriska konstitution som antogs för några år sedan är kvinnlig könsstympning förbjuden. Det saknas i och för sig en specifik lagstiftning mot företeelsen. Men det anses vara möjligt att åtala de skyldiga, i enlighet med lagstiftning om misshandel.

… så menade hon att Fatwan har fått avsedd effekt, alltså att de flesta har slutat att tillämpa kvinnlig könsstympning,

I Republiken Somaliland, alltså den forna brittiska kolonin, så utfärdades för en tid sedan ett statligt religiöst påbud som förbjuder kvinnlig könsstympning. När jag tidigare i år träffade Fatima Ibrahim från oppositionspartiet Waddani-partiet, så menade hon att Fatwan har fått avsedd effekt, alltså att de flesta har slutat att tillämpa kvinnlig könsstympning, men att det fortfarande finns en illegal marknad för personer som erbjuder familjer att utföra ingreppet.

I inledningsskedet såg det ju ut som om det skulle bli både polisutredning och åtal i fallet Deeqa Dahir Nuur. Men Reuters rapporterar att utredningen nu står och stampar.

Ifrah Ahmed är aktivist mot kvinnlig könsstympning och rådgivare till den somaliska regeringen. Hon säger att föräldrarna försöker dölja vem de betalade för att utföra övergreppet. Det finns också konservativa lobbyister som försöker slå vakt om denna grymma sed.

Ifrah Ahmed arbetar med att göra en film om fallet, som ska sändas i somalisk TV.

Det vore till exempel intressant om det kunde göras jämförelser mellan Somalia och Somaliland, när det gäller bekämpning av kvinnlig könsstympning …

Somalia är ett land som kämpar med att bygga upp ett rättsväsende efter årtiondena av anarki och inbördeskrig. Det vore till exempel intressant om det kunde göras jämförelser mellan Somalia och Somaliland, när det gäller bekämpning av kvinnlig könsstympning, eftersom Somaliland sedan rätt lång tid är en hyggligt fungerande statsbildning.

Men bland vanliga somalier finns en kluven inställning till diasporan.

Även den somaliska diasporan kan spela en roll i detta. Diasporan spelar en stor roll för att åter göra Somalia till en nation av företagare. Och det är inte bara bland diasporan i Sverige som det finns ett utbrett motstånd mot könsstympning. Men bland vanliga somalier finns en kluven inställning till diasporan. Ungefär så här: ”Ja, det är bra att de kommer hit och hjälper till att bygga upp landet, men visst är de lite sprättiga”.

Det som händer nu är i varje fall att kvinnlig könsstympning har gått från att vara en icke fråga till något som både åklagare och politiker fördömer i offentliga sammanhang.

 

 

 

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *