Åtminstone tänkbart: Somaliska styrkor får ta över ansvar för säkerheten

Somaliska styrkor under en operation mot terrorgruppen Al Shabaab. Nu börjar planer göras för att de somaliska styrkorna ska ta över ansvaret för säkerheten i landet. ( AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

Går vi tillbaka bara några år, så kontrollerades en stor del av den somaliska huvudstaden Mogadishu av terror-gruppen Al Shabaab. I dag befinner sig Mogadishu i ett stadium där normalisering blandas med attacker från Al Shabaab. Men företag växer fram. Vissa skatter har börjat tas ut, låt vara efter stort motstånd. I maj återinvigde till exempel Toyota ett kontor i Mogadishu. Det görs naturligtvis inte av ideella skäl, utan för att Toyota räknar med att det finns en marknad i Somalia.

Och det finns naturligtvis ett politiskt tryck i de berörda länderna att dra tillbaka sina styrkor. Uppdraget i Somalia är farligt.

Avgörande för säkerheten i Mogadishu är de 21 000 soldaterna från Afrikanska unionen. Men det finns nu en plan på att dra tillbaka styrkorna från Afrikanska unionen och låta de somaliska styrkorna ta över ansvaret för säkerheten. Redan i februari nästa år är tanken att 1 000 soldater ska dras hem. Och det finns naturligtvis ett politiskt tryck i de berörda länderna att dra tillbaka sina styrkor. Uppdraget i Somalia är farligt.

Men det finns ett antal experter som varnar för att den här processen kommer att ta längre tid en beräknat. Och min egen reflektion är att det kan få katastrofala följder om styrkorna från Afrikanska unionen dras bort för tidigt. Det skulle kunna spoliera de framsteg som har skett i landet.

De som utbildar somaliska säkerhetsstyrkor är EU, Turkiet, Förenade arabemiraten och i någon mån även USA.

En potentiell fara är den storpolitiska maktkampen om Somalia. De som utbildar somaliska säkerhetsstyrkor är EU, Turkiet, Förenade arabemiraten och i någon mån även USA. Både Turkiet och Förenade arabemiraten är involverade en maktpolitisk kamp kring den Arabiska halvön – på olika sidor. Och det har också gjorts flera försök att ”köpa över” både den somaliska regeringen i Mogadishu och de somaliska delstaterna.

Och ett exempel på den politiska utmaningen är att flera av delstaterna i Somalia, Galmudug, Hirshabelle, Jubaland, Puntland och South West States för några dagar sedan beslöt att bryta alla kontakter med den federala regeringen i Mogadishu.

Delstaterna vill ha större autonomi. Men regeringen i Mogadishu håller emot, bland annat av fruktan för att de statliga organens inflytande ska minska till förmån för klanledarna.

Dessutom: År 2020 planeras val i Somalia. Och tanken är att det den här gången inte ska vara val som sköts inom klanerna utan ett system med där varje medborgare får lägga sin röst i en valurna.

Men det är också en fantastisk tanke att det nu på allvar diskuteras om Somalia kan ta över ansvaret för sin egen säkerhet.

Så jag är kluven inför tanken på att Afrikanska unionen är på väg att dra sig tillbaka. Om det går för snabbt kan det få förödande konsekvenser för ett redan hårt plågat land. Men det är också en fantastisk tanke att det nu på allvar diskuteras om Somalia kan ta över ansvaret för sin egen säkerhet.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *