Åter igen strider mellan Puntland och Somaliland

Enligt Hiiran Online så har det åter igen inträffat strider mellan Somaliland och Puntland. Å ena sidan alltså den självständiga staten Somaliland och å andra sidan den självstyrande regionen Puntland som är en del av Somalia.

Somaliland utropade sin självständighet 1991, men har inte erkänts av vare sig regeringen i Mogadishu eller av världssamfundet.

Ingen av parterna kommer att tjäna på det. Och det krävs ingen djupdykning i konfliktforskning för att förstå att strider av det här slaget blir förödande för befolkningen i området.

Striderna ska ha inträffat i lördags och ska ha pågått i ungefär tre timmar.

Detta är ansvarslöst från båda sidor! Ingen av parterna kommer att tjäna på det. Och det krävs ingen djupdykning i konfliktforskning för att förstå att strider av det här slaget blir förödande för befolkningen i området. Den som kommer att tjäna på det är terroriströrelsen Al Shabaab. Terroriströrelser brukar trivas rätt bra i kaos och krig. Se bara på Irak och Syrien!

Både Somaliland och Puntland har annat att lägga sina resurser på än strider. Varje liv som går till spillo är en tragedi. Och försök inte få mig att säga att den ena sidan var ”dummast”!

Om regeringen i Hargeisa strävar efter ett internationellt erkännande så är det absolut mest korkade att ge sig in i strider med en motpart som just är erkänd av världssamfundet.

Puntland borde agera för att de människor som känner samhörighet med Puntland – och har råkat hamna i Somaliland – ändå får vettiga villkor, till exempel en så fri rörlighet som möjligt. Somaliland borde ta fasta på att världssamfundet vid ett möte som hölls i Bryssel i somras erkände Somaliland som en part som både den somaliska regeringen i Mogadishu och den regionala regeringen i Puntland borde förhandla med. Om regeringen i Hargeisa strävar efter ett internationellt erkännande så är det absolut mest korkade att ge sig in i strider med en motpart som just är erkänd av världssamfundet.

En faktor som komplicerar konflikten är att relationerna mellan regeringen i Mogadishu och de delstater/regioner som ingår i Somalia är minst sagt trassliga.

Det är bara att hoppas på att de styrande läser och tar till sig!

International Crisis Group publicerade ett utmärkt inlägg om konflikten mellan Somaliland och Puntland i somras. Det är bara att hoppas på att de styrande läser och tar till sig!

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *