Ilhan Omar från Somalia blev vald till kongressen i USA!

Ilhan Omar är född i Somalia. Hennes familj flydde från Somalia och hamnade i ett flyktingläger i Kenya, därefter kom familjen till USA. Nu är hon invald i representanthuset, en av de båda kamrarna i USA:s kongress. (AP Photo/Jeff Baenen, File)

Hon har kallat sig själv Donald Trumps värsta mardröm. Inför presidentvalet 2016 reste Donald Trump till Minnesota och varnade för invandring av somalier. Men medborgarna i Minnesota röstade för Hillary Clinton. Och de valde in somaliern Ilhan Omar i delstatsparlamentet.

lhan Omar var tolv år när hon kom till USA. Och hon har berättat att hon i början bara kunde två engelska uttryck, ”hello” och ”shut up”. Det sistnämnda betyder ungefär ”håll käften”.

Ilhan Omar står för en klassisk socialliberal politik. Hon vill ha hårdare vapenlagar. Hon är för en mer generös invandringspolitik. Hon försvarar HBTQ-personers rättigheter.

”Här i Minnesota välkomnar vi inte bara migranter. Vi skickar dem till Washington!”

Ilhan Omars inval till kongressen kan få effekter på flera olika plan. Hon förkroppsligar den amerikanska drömmen, alltså att du genom hårt arbete kan komma hur långt som helst. Naturligtvis blir hon en förebild för både somalier och andra minoriteter. Det är också ofrånkomligt att hon uppmärksammas i hemlandet Somalia, även för den politik hon står för.

Under valnatten sade Ilhan Omar:

– Här i Minnesota välkomnar vi inte bara migranter. Vi skickar dem till Washington!

Här är ett inslag om Ilhan Omar vrån VOA:

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *