Arabiska diktatorer tar strid mot somalisk lagstiftare

Ilhan Omar blev USA:s första somaliska lagstiftare när hon valdes in i delstatsparlamentet i Minnesota. Och vid mellanårsvalet valdes hon in i Kongressen i Washington. (AP Photo/Jeff Baenen, File)

I en intressant artikel i Foreign Policy skriver journalisten Ola Salem om det propagandakrig som pågår mot bland annat Ilhan Omar, USA:s första somaliska lagstiftare. Det finns konservativa kommentarorer som påstår att USA nu är på väg att omvandlas till en ”islamisk republik”.

Men propagandakriget mot Ilhan Omar kommer också från annat håll, från till exempel Saudiarabien, Förenade Arabemiraten och Egypten.

Det blir lite bisarrt när tidningen Al Arabiya, som ägs av saudiska intressen, anklagar bland annat Ilhan Omar för att vara en del av en konspiration mellan det Demokratiska partiet och islamistiska grupper. För är det något land i världen som skulle kunna beskrivas som ”islamistiskt” i dess allra sämsta mening så är det Saudiarabien.

En återkommande anklagelse är också att Ilhan Omar i hemlighet skulle vara medlem i det Muslimska brödraskapet, en rörelse som startades i Egypten år 1928.

Artikelförfattaren Ola Salem skriver att folkvalda muslimska politiker i andra länder utgör ett hot mot diktaturer i Mellanöstern som hävdar att deras respektive folk inte är mogna för demokrati.

Det förtjänar också att påpekas att en av de profilfrågor som Ilhan Omar har haft, både inför delstatsvalet i Minnesota och inför årets kongressval har varit att kämpa för HBTQ-personers rättigheter. Det är inte direkt en ståndpunkt som brukar förknippas med Muslimska Brödraskapet.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *