Komplicerad relation mellan FN och Somalia – FN-sändebud åker ut

Nicholas Haysom blev utsparkad ur Somalia efter bara några månader. (AP Photo/Massoud Hossaini, File)

FN-sändebudet till Somalia, Nicholas Haysom, anlände till Somalia den tredje oktober. Men nu åker han ut. Han förklarades icke önskvärd av den federala regeringen i Somalia. Han anklagas för att ha agerat som Somalias härskare. Men i bakgrunden skymtar också en komplicerad maktkamp inne i Somalia.

Och det som har utlöst den senaste krisen är att Nicholas Haysom hade synpunkter på oroligheter i samband med valprocessen i en av Somalias delstater.

Så sent som på torsdagen höll Nicholas Haysom ett längre tal i FN där han sammanfattade läget i Somalia. Talet går väl i linje med det förra FN-sändebudet Michael Keating har sagt i tal och intervjuer. Det vill säga i korthet: Det finns områden där det skett imponerande framsteg i Somalia, men det finns också enorma problem att ta itu med. Och det som har utlöst den senaste krisen är att Nicholas Haysom hade synpunkter på oroligheter i samband med valprocessen i en av Somalias delstater.

Muhktar Robow Abu Mansur var tidigare en av de ledande personerna i terroriströrelsen Al Shabaab. Sedan hoppade han av och ville ställa upp i ett av delstatsvalen, men stoppades för att han inte ansågs ha tagit avstånd från Al Shabaab tillräckligt helhjärtat. Det utlöstes också oroligheter i den berörda delstaten där somaliska säkerhetsstyrkor dödade ett 15-tal personer.

Nicholas Haysom ifrågasatte den juridiska grunden för att hindra Muhktar Robow Abu Mansur från att ställa upp. Och det fick den somaliska regeringen att ilskna till.

Det pågår till exempel en strid mellan delstaterna och den federala regeringen i Mogadishu.

Men är svårt att bortse från att det komplicerade maktpolitiska spelet också har påverkat den somaliska regeringens agerande. Det pågår till exempel en strid mellan delstaterna och den federala regeringen i Mogadishu. Och lägg därtill att det nu görs försök att medla mellan delstaten Puntland och Republiken Somaliland.

Somaliland gjorde ett smart diplomatiskt drag när landet fördömde Somalias utvisning av Nicholas Haysom.

Numera finansieras mer hälften av budgeten av medel som Somalia själv drar in.

En detalj i sammanhanget är att den federala regeringen i Somalia nu har ökat sina egna skatteintäkter. Numera finansieras mer hälften av budgeten av medel som Somalia själv drar in. Så räkna med att den somaliska regeringen kommer att ta varje chans att markera sin självständighet gentemot FN-systemet. Och den tendensen kommer att stärkas för varje dollar som Somalia drar in i egna skatteintäkter.

FN verkar nu ha bestämt sig för att backa för Somalias krav och kommer att utse ett nytt sändebud. Det är en av världens svåraste diplomatiska uppgifter. Dels måste detta sändebud kunna ge en realistisk bild av framsteg och problem i Somalia i sina offentliga redogörelser. Dels ska sändebudet ha goda relationer med regeringen i Somalia och de stora givarländerna (inte minst Sverige).

Nicholas Haysoms tal i FN på torsdagen finns här som text. Och här finns en länk där du kan se och höra talet.

 

 

 

 

 

 

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *