Ny president i Puntland – ”en pragmatiker”

Landskapsbild från Puntland, en delstat i nordvästra Somalia. (AP Photo/Ben Curtis)

Said Abdullahi Deni valdes för några dagar sedan till ny president i den somaliska delrepubliken Puntland. Han beskrivs av en bedömare som en pragmatiker som kan det politiska systemet. Han är ursprungligen från Mogadishu och har tidigare ingått i den federala regeringen.

Strax efter årsskiftet blev det en strid om delstatsvalet i en av delstaterna i södra Somalia, som urartade så till den milda grad att den federala regeringen förklarade den nye FN-chefen i Somalia, Nicholas Haysom, för icke önskvärd. FN-chefen hade haft en och annan synpunkt på att en av kandidaterna inte fick ställa upp och på de somaliska säkerhetsstyrkornas roll i oroligheter som ledde till ett 15-tal döda.

Men i Puntland är stämningsläget ett annat. Said Abdullahi Deni valdes i den tredje röstomgången i det regionala parlamentet. Han stöd av 35 av de 66 ledamöterna i det regionala parlamentet.

Den avgående presidenten Abdiwali Mohamed Ali  – som förlorade redan i den första valomgången – sade efter valet att befolkningen i Puntland är mogna nog att demokratiskt välja sina ledare. Det här är en god utgångspunkt för en valprocess – att den som förlorat valet ändå erkänner resultatet.

Puntland har en rad frågor att ta itu med. Den nye presidenten Said Abdullahi Deni säger att han vill förbättra levnadsförhållandena och bekämpa korruptionen. Men det finns flera frågor han har att ta itu med: En av dem är de minst sagt ansträngda relationerna mellan den federala regeringen i Mogadishu och delstaterna. En annan är gränskonflikten mellan Somaliland och Puntland som tidvis har lett till öppna strider.

Jag har skrivit tidigare och jag skriver det igen: Att låta en konflikt urarta på det sättet är något av det mest ansvarslösa ledarna i regionen kan göra!

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *