Somalisk gerilla i Etiopien avslutar väpnad kamp

Den nyligen utsedde vice presidenten för den Ogaden-regionen i Etiopien, Mustafa Mohammed Omar, tillkännagav på söndagen att Ogadens Nationella Befrielsefront, ONLF, lägger ner den väpnade kampen och i stället inriktar sig på dialog med den etiopiska regeringen.

Nyheten är väntad. Processen för dialog mellan ONLF och den etiopiska regeringen har pågått en tid. Och de demokratiska reformer som Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed genmfört har resulterat att exempelvis tv-stationer som verkat i exil kunnat återvända till Etiopien.

Men det är ändå en milstolpe i både Etiopiens och Somalias historia.

ONLF-gerillan är en efterföljare till Västra Somalias befrielsefront, som verkade under 70-talet. Och det var konflikten mellan den västsomaliska gerillan och regimen i Addis Abeba som i sin tur ledde till en förödande krig mellan Etiopien och Somalia 1977-1978.

Kriget i sig var kostsamt för både Etiopien och Somalia. Och Somalia tog efter kriget emot någonstans mellan en halv och en miljon flyktingar från Etiopien. Dels etniska somalier, men också många som hörde till oromofolket, som är den största folkgruppen i Etiopien.

Somalias president Siad Barre började känna marken darra under fötterna, inte minst efter ett kuppförsök 1978, och började mer och mer samla makten kring sin egen klan, Marehan. Följden av det blev en serie konflikter mellan olika somaliska klaner och ett inbördeskrig som ledde till att Siad Barre jagades bort från Mogadishu 1991. Och efter det följde den somaliska anarkin, där krigsherrar och klanledare stred mot varandra.

Så det är ingen liten sak att den somaliska gerillan i Etiopien nu tagit steget att ge upp den väpnade kampen.

Och det är en händelse som ser ut som en tanke att Volkswagen för några dagar sedan skrev på en avsiktsförklaring om att etablera en sammansättningsfabrik för fordon i Etiopien. Och inte bara det. Företaget lovar att verkar för teknologiöverföring till Etiopien och ska dessutom medverka till att skapa förutsättningar för tjänster för bilpooler.

Etiopien har under årtionden varit en källa till oro på Afrikas horn. Landet har spridit förtryck och oro till sina grannländer. Att Etiopien nu ser ut att vara på väg att bli ett demokratiskt land med hög ekonomisk tillväxt är goda nyheter för befolkningen i grannländerna.

 

Publicerat av

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.